Kereken hetven év telt el azóta, hogy megjelent az Autó-Motor első száma az újságárusoknál. Hetven év alatt rengeteget változott a világ, és nemcsak az autók piacán. Összeszedtünk most néhány érdekességet, hogy megmutassuk, milyen hosszú idő is az a hetven év.

Íme, így nézett ki a világ 1948-ban, mikor először megjelent az Autó-Motor!

A LEGGYORSABB AUTÓ

1948-ban a világ leggyorsabb autójának a Jaguar XK 120 számított, amely akkori 214 km/h-s sebességével életveszélyesnek tűnt, különösen, hogy a gyár azt tanácsolta, nagy sebességnél hajtsa le a sofőr a szélvédőt, mert csak úgy bírja a kocsi ezt a tempót…

Egyébként a 214 km/h-s sebességet természetesen az utakon senki nem merte kipróbálni… 100-ra 10 másodperc alatt ért el a villám Jaguar, átlagfogyasztása pedig épp hogy elérte a 15 liter 100 kiloméreteren.

A leggyorsabb autó 1948-ban

ÍGY NÉZTEK KI A „NAGYOK”

Új BMW, Citroen, Aston Martin és Porsche is megjelent ebben az évben, ám az autók még nagyon messze voltak mai kinézetükhöz képest.

A bal felső sarokban az új Bentley, mellette az új Citroen, alattuk a Porsche és a BMW

EZ TÖRTÉNT A VERSENYAUTÓK VILÁGÁBAN

1948-ban az F1 még nem létezett, az első versenyt két évvel később rendezték meg Silverstone-ban. És akkor így nézett ki egy Formula–1-es autó.

F1 két évvel később

A Le Mans-i 24 órás versenyt 1940 és 1948 közt a világháború miatt nem rendezték meg, 1949-ben azonban visszatért a legendás futam, és Luigi Chinetti és Peter Mitchell-Thomson nyerte meg a versenyt, méghozzá egy Ferrari 166MM-mel.

Érdekesség, hogy az amerikai, brit duó 235 kört tett meg a verseny során. 2017-ben a nyertes Timo Bernhard, Brendon Hartley, Earl Bamber hármas a Porsche 919 Hybriddel már 367 kört teljesített.

Az 1949-es győztes Ferrari

ÍGY TAXIZTUNK

A taxisok ekkoriban főleg Skoda 1101-esekkel rótták Budapest utcáit, amelyek itthon a „Tudor” becenevet kapták, ami az angol „two door”, azaz kétajtós fonatikus keveredéséből jött össze. Ezek az autók 32 lóerősek voltak, és akár a 100 km/h-t is elérték. Legalábbis papíron.

Így taxiztunk

A LEGNÉPSZERŰBB ZENE ÉS FILM

A Billboard első helyén Pee Wee Hunt „Twelfth Street Rag” című száma zárt az év végén. Az Oscar-díjat ebben az évben a Laurence Olivier főszereplésével készült Hamlet nyerte meg.

A LEGSZEBB NŐ

Az Egyesült Államokban BeBe Shoppot választották meg ebben az évben Miss Amerikának, aki azzal nyerte el elsősorban a zsűri tetszését, hogy nemet mondott a két részes fürdőruhára, amit szerinte csak a francia lányok mernek viselni.

Miss Amerika 1948-ban

EZ TÖRTÉNT A SPORTVILÁGBAN

A világbajnokság a második világháború miatt elmaradt. Németországban az 1. FC Nürnberg, Spanyolországban a Barcelona, Angliában az Arsenal, Olaszországban a Torino FC, Magyarországon pedig a Csepel volt a bajnok, a gólkirály pedig Puskás Ferenc volt a magyar élvonalban.

A nyári olimpiát London rendezte, Magyarország pedig 10 arannyal, 5 ezüsttel és 12 bronzzal az éremtábla negyedik helyén végzett.

EKKOR SZÜLETTEK

1948-ban született többek közt Samuel L. Jackson, Ozzy Osbourne, Donna Summer és Olivia Newton-John is.

ÉS ÍGY KÉPZELTÉK EL AKKOR A JÖVŐ AUTÓJÁT