Bár többféle jelzés is figyelmeztet az utakon, ha munkavégzés miatt korlátozásokra számíthatunk, sok sofőr teljesen figyelmen kívül hagyja ezeket.

A Magyar Közút szigetszentmiklósi mérnökségnek szakemberei az M0-ás autóút egyik szakaszán a vízelvezető rendszer takarítását végezték kedden. A szokásos módon több lépcsőben vezették be a sebességkorlátozást előjelző autókkal és digitális táblákkal, a munkaterületet védő narancssárga teherautó és a rajta lévő számos ledes figyelmeztető jelről nem is beszélve.

A mérnökségen egy komplex rendszert alkalmazva az ütközésienergia elnyelő modullal felszerelt teherautókra kamerát és sebességmérő műszert is telepítettek. Korábban ez a rendszer rögzítette, ahogy egy sofőr belecsapódott a munkaterületet védő járműbe és sajnos most is volt „kapása” az eszköznek.

Egyrészt jól látszik, hogy a 60-as sebességkorlátozást gyakorlatilag senki nem tartja be. Bár előzési tilalom is volt a munkaterület térségében, ennek ellenére többen is nyugodtan fogtak bele előzésekbe. A felvételen az is látszik, hogy egy kisbusz nem tudott időben besorolni, ezért veszélyhelyzetet teremtve cikázni kezdett méterekkel a munkavégzési helyszín előtt. A manőver végén több sárga villogóval felszerelt kúpot is legyalult, melyek a munkaterület előtti futófény részei voltak.

A kamera felvételei a Közút hivatalos Instagram oldalán láthatóak:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés


A speciális eszközök értéke 60 ezer forint, a rendszám és a videó alapján a Magyar Közút megtette a szükséges feljelentést a rendőrségen.

Szerencsére nem történt nagyobb baj vagy személyi sérülés, de ez most is csak centiken múlt. A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy figyeljék a kihelyezett előjelzéseket, mindenképpen tartsák be az ideiglenes sebességkorlátozásokat maguk, a többi autós és a közutas szakemberek védelme érdekében. A statisztikák szerint, ha egy autó 60 km/órás sebességgel gázol el egy gyalogost, akkor is 80% feletti az esélye, hogy a gyalogos nem éli túl a balesetet, tehát nem mindegy, mekkora sebességgel haladnak el a járművek a közutasok mellett. És ami szintén fontos, hogy időben soroljunk be, alkalmazzuk a cipzár elvet, segítsük a többi autó besorolását is és ne hagyjuk az utolsó méterekre a manővereket, ne centizzük ki.