A magyar traktorgyártás egyik utolsó csodájának, a Dutrának rajongói gyűltek össze a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

– Az év első találkozóján nem a gépek voltak előtérben, hanem az elmúlt év tapasztalatait beszéltük meg, valamint videókat és fotókat nézünk meg a tavalyi országos és nemzetközi összejövetelekről. Emellett régi műszaki rajzokat és maketteket is bemutattunk az eseményen. A kiállítás és beszámolók mellett azonban Csonka Zoltánnak köszönhetően a művelődési ház udvarán megtekinthettek az érdeklődők egy gyári állapotban lévő Dutra D4K-B 90-es gépcsodát – mondta Nagy Vilmos a Dutra Baráti Kör vezetője.

– A Dutra típusú gépről annyit kell tudni, hogy a vontatási teljesítménye a többi ilyen mezőgazdasági géphez képest a legjobb, elsősorban a jó súlyelosztása miatt. A gép első részére hatvan, míg a hátsó tengelyre negyven százalék súly jut, ami munka közben, vontatáskor kiegyenlítődik, így mind a négy kerékre egyforma terhelés hárul, ezért a lóerőt jobban át tudja vinni a talajra, tehát gazdaságosabbak ezek az úgynevezett orrnehéz gépek. Ma is több helyen használnak ilyen gépeket, többnyire szántáshoz vagy szőlőműveléshez, de erdőgazdálkodások is szeretik, főként rönkvontatásra. Vannak olyan helyek Európában, ahol ezekért a gépekért hét-nyolc millió forintot is megadnak. Az emblematikussá vált orrnehéz Dutra traktorcsaládot 1958-tól 1975-ig gyártották – emelte ki Nagy Vilmos.

A Dutra D4K-B 90-es erőgép a művelődési ház udvarán, aminek csodájára járnak a traktorrajongók. Fotós: Nagy Tamás

Hazánkban mintegy háromezer ilyen típusú gép található és hét-nyolc baráti kör létezik – tudtuk meg a Dutra Baráti Kör vezetőjétől. A komáromi klubnak mintegy nyolcvan tagja van, akiket a magyar gyártmányú mezőgazdasági gépek szeretete köt össze. A szombati összejövetelre a Dutra-imádók most is az ország számos pontjáról ékeztek köztük Kiskőrösről, Szarvasról és a Zala megyei Borsfáról is. – 2009-ben alakult meg a Veterán Gépekért és Traktorokért Baráti Egyesület. Azóta minden év januárjában ellátogatunk Komáromba, elsősorban barátságot ápolni és természetesen a gépek tisztelete miatt is – mondta Bánfai Adrienn, az egyesület szóvivője, aki egyben egy Dutra gép tulajdonosa is. Az erőgépét kalocsai minta díszíti, melyet saját kézzel festett rá.

Teljesen megfelel a gyári állapotnak
Nyolc éve mentették meg a beolvasztástól azt a Dutra D4K-B 90-es erőgépet, amelynek csodájára jártak a traktorrajongók a művelődési ház udvarán. – Vértessomlón találtunk rá egy elhagyatott udvarban erre a traktorra, melyet miután hazavontattuk, két évig pihent, egészen addig, amíg összegyűjtöttük hozzá az alkatrészeket. Amikor megvoltak a szükséges alkotóelemek, némi szakmai segítséget kérve hozzáláttunk a felújításához – mondta Csonka Zoltán, a Dutra Barátok Kör tagja, aki Kocsról érkezett a rendezvényre. A gép mindenképpen ritkaságnak számít a megyénkben, de még az országban is, kiemelve a benne lévő motort, amely olyan aprólékosan lett felújítva, hogy az teljesen megfelel a gyári állapotnak.