A mintegy hét-, illetve ötforintos áremelés megtette hatását a keleti végeken, Ukrajna felé ismét megindult a benzinturizmus, amelynek hatására már a hétvégén órákat kellett várakozni az ottani átkelőkön. Más a helyzet a nyugati országrészben, annak ellenére, hogy az osztrákoknál és a szlovéneknél változatlanul olcsóbb az üzemanyag.

A Szombathelyi Határőr Igazgatóságon arról tájékoztatták a Régiórádiót, hogy a szombati áremelés a határátlépési statisztikákban egyelőre nem mutatkozott meg. A tapasztalat az, hogy elsősorban azok tankolnak odaát, akik ott dolgoznak, vagy éppen átmenetileg ott tartózkodnak – mondta a szóvivő.

Ami az árakat illeti… Az osztrákok esetében nem lehet egységes tarifáról beszélni, a sógorok kínálatát nézve átlagosan 5-8 forintot tud megtakarítani az, aki Burgenlandban tankol. De előfordulnak olyan töltőállomások is, ahol drágább a benzin, mint nálunk – közölte kérdésünkre egy osztrák vállalkozó. Szlovéniában is nem régiben emelkedtek az árak, oda viszont még mindig megéri menni, mivel délnyugati szomszédainknál 220 tollárt kérnek egy liter 95-ösért. Nem kell sokat számolgatni akkor, ha megnézzük az árfolyamtáblázatot, ugyanis egy 1 tollár, valamivel kevesebb, mint 1 forintba kerül.

Diszkont kút a város szélén… Szombathelyen nem régiben nyitotta meg kapuit az egyik hipermarket benzinkútja, amely már a kezdetek kezdetén olcsó árakat ígért. A városszéli töltőállomáson az áremelés előtt kb 10 forinttal alacsonyabb áron adták a benzint, mint a hagyományos, jól ismert kutakon. A cég emellett különböző akciókkal is igyekezett megfogni a vásárlókat. Most, a drágulás után is kedvezőbb árak fogadják az oda betérőket. A versenytársak egyike egyébként már a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, és beperelte a hipermarketet, arra hivatkozva, hogy a brit cég visszaél erőfölényével – írja az alon.hu