Amíg mifelénk a Polski Fiat 126P a Merkurnál elérhető kínálat alján szerepelt, Kínában sokkal fontosabb típusnak számított: ez volt ugyanis az első olyan autó, amelyet magánszemélyek is birtokolhattak. Persze nem rögtön.

Taxik a nyolcvanas évek elején Taxik a nyolcvanas évek elején

Kína valamikor a hetvenes évek végén kötött megállapodást Lengyelországgal, amelynek értelmében  áruért cserébe Polski Fiat 126P típusú személygépkocsit kapott. Eleinte vidéki városok taxitársaságai kaptak az autóból – igen, a kétajtós, meglehetősen szűk utasterű lengyel miniket az állami taxitársaságok használták -, de a nyolcvanas évek végén már magánszemélyek is vásárolhattak az autóból.

Érdeklődve figyelik a reménybeli vásárlók a lengyel ipar remekét Érdeklődve figyelik a reménybeli vásárlók a lengyel ipar remekét

Nem tudjuk, mennyit kellett fizetni akkor egy Polski Fiat 126P-ért Kínában, de abban biztosak lehetünk, hogy nem volt olcsó mulatság. A bő egy évtized alatt, amíg a lengyel-kínai megállapodás életben volt, mintegy 10 000 darab kispolszki jutott el a Távol-Keletre, és ennek a mennyiségnek csak egy kis része került magánkézbe, ennek megfelelően nagyon ritka látvány manapság az autó.

alkatrészek? Vagy csak egyszerűen raktárnak használják? Nem tudjuk alkatrészek? Vagy csak egyszerűen raktárnak használják? Nem tudjuk

A taxitársaságok autóit egyszerűen bezúzzák, ha már véget ért a szolgálatuk, úgyhogy csak az egykor magánkézben lévő példányokból maradt egy-egy darab. A típus-specifikus alkatrészek hiányában addig használták őket, amíg csak lehetett, aztán vagy a zúzda, vagy a képeken látható sors várt rájuk.

alkatrészek? Vagy csak egyszerűen raktárnak használják? Nem tudjuk alkatrészek? Vagy csak egyszerűen raktárnak használják? Nem tudjuk

A szélvédőn látható matrica szerint utoljára 1998-ban volt forgalomban az itt látható példány, amelynek karosszériájával alaposan elbánt  rozsda, és az se túl biztató, hogy téglákon pihen a karosszéria. Mégis, a kínai motorizáció szempontjából különleges értékkel bíró Polski Fiat 126P-t láthatunk a képeken, nem egy rozsdás ócskaságot.

Ez hozta meg a szabadságot a kínaiaknak az autózás terén. Talán ezért tartogatják ezt a roncsot Ez hozta meg a szabadságot a kínaiaknak az autózás terén. Talán ezért tartogatják ezt a roncsot

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!