A svéd Volvo élen jár a biztonsági segédek fejlesztése terén, számítógépes elemzéssel képes felismerni a közlekedés többi résztvevőjét, például a gyalogosokat vagy bicikliseket. Ezt a rendszert használja a Volvo Trucks legújabb biztonsági fejlesztése, amely nem egyszerűen megszünteti a holtteret, de a számítógép beavatkozási lehetőségével képes megelőzni a baleseteket.

A rendszer legnagyobb újdonsága az a nagy teljesítményű számítógép, amely kamerák, radarok és egyéb érzékelők figyelik a kamion környezetét teljes körben, 25 ezredmásodpercenként teljes képet alkotva a helyzetről. Az így készült adatokat elemezve felismeri a közlekedés többi résztvevőjét, és azok mozgását mintegy 5 másodpercre előre jó eséllyel meg is saccolja, így a közeljövő forgalmi szituációira készül.

Már idejekorán képes jelezni az esetlegesen a vezető holtterében tartózkodó veszélyeztetett személyt, és ha a sofőr nem reagál a jelzésre, akkor meg is állítja a hatalmas járművet. A Volvo Trucks mérnökei szerint még úgy 5-10 évig tart, mire elérhető lesz majd a virtuális sofőrtárs, a kamionok teljesen más dinamikával mozognak, mint a személyautók, és a rakomány állandóan változó tömegeloszlása miatt is óvatosan kell bánni az esetleges kikerülési manőverekkel. A rendszer alkatrészei már ma is rendelkezésre állnak, de hosszas tesztelésre lesz szükség ahhoz, hogy megbízhatóan működjön a virtuális sofőrsegéd.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!