Most derült ki Hollandiában, hogy évente több tucat olyan ember kap jogosítványt, aki egyébként megbukott a vizsgáin, illetve olyan kategóriát is beleírnak a jogosítványába, amelyet nem is végzett el. Mindez a hivatalos vezetői engedélyeket kiállító hatóság, a Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen vezetője szerint emberi mulasztás következménye.

Az egész ügy akkor bukott ki, amikor egy, a forgalmi vizsgán megbukott hallgató megkapta az értesítést arról, hogy mehet az új jogosítványáért – ő meg inkább a médiához fordult, hogy valami nagyon nem stimmel a rendszerrel. Aztán kiderült, hogy egyáltalán nem új jelenségről van szó, 2011 óta 137 tanuló kapott jogosítványt annak ellenére, hogy megbukott a vizsgán, 23 esetben kapott olyan kategóriát, amelyből nem vizsgázott (jellemzően a C teherautó-jogosítványra pályázók rögtön az E nehézpótkocsi-kategóriát is megkapták), és 15 jelölt kapott az elméleti vizsga elvégzését követően jogosítványt mindenféle gyakorlati teszt nélkül. A CBR hatóság vezetője egyébként azt is nyilatkozta az esettel kapcsolatban, hogy ők mindent megtesznek a csalások megakadályozása érdekében. Talán a saját munkájuk elvégzését is gyakoroltatni kéne a hivatalnokokkal, hiszen nem egyedi hibákról van szó, hanem folyamatosan visszatérő esetekről…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!