Hollandiában a témával foglalkozó szakemberek szerint már 3 éven belül több tucat városrészben (nagyvárosok kerületeiről van szó) bekövetkezik az, hogy az elektromos hálózat nem lesz képes a villanyautó-töltőpontokat energiával ellátni – erről az állami ElaadNL villanyautó-töltéssel kapcsolatos kutatásokat végző tudásközpont képviseletében Rutger Croon beszélt a BNR rádióban. Jelenleg rohamos léptékben telepítenek új töltőpontokat a holland nagyvárosokban – Amszterdamban tavaly 5000-rel, Utrecht-ben 2300-zal nőtt a számuk –, és ezzel párhuzamosan 30%-kal bővült az egyes töltőpontokon realizált áramfogyasztás. Ha ez így megy tovább, akkor 2025-ben Hollandia-szerte 3 tucat olyan kerület lesz a nagyvárosokban, ahol az elektromos hálózat nem lesz képes kiszolgálni a villanyautó-töltőket.

Megoldást az okostöltés jelentheti, azaz hogy akkor tölti az akkumulátorát a villanyautó, ha alacsony a hálózat terhelése – jellemzően éjszakai órákban –, ezzel azonban annyi a probléma, hogy nem számol azokkal az autósokkal, akik nem rendelkeznek dedikált otthoni töltővel. Az ElaadNL előrejelzése szerint a probléma a sűrűn beépített városnegyedekben következik be, ahol jó eséllyel az utcán parkolnak az autók, és még ha sikerül is megfelelően napos helyet találni a társasház-háztetőkön napelemeknek, könnyen lehet, hogy a házi akkumulátornak már nem lesz helye. Utóbbit nem csak a saját villanyautó olcsó árammal való ellátása miatt javasolja az ElaadNL, de azért is, mert így a várható áramszünetek idejét is átvészelheti majd különösebb probléma nélkül az ingatlantulajdonos.

Szakértők szerint nagyon drága lenne – és az engedélyezési, közbeszerzési eljárást figyelembe véve már el is késtek vele – a holland elektromos hálózat bővítése a villanyautók igényeinek kielégítésére, jelenleg azzal küzd a holland hálózatirányító központ, hogy robbanásszerűen terjednek a napelemek, amelyek a tényleges fogyasztástól függetlenül táplálnak energiát a hálózatba (ma még nagyon ritka a házi akkumulátor), és az utóbbi években a szintén elektromos áramot fogyasztó hőszivattyúk száma is emelkedik, utóbbiak használatát pedig nem lehet korlátozni, mert sokan télen ezek használatával oldják meg otthonuk fűtését.