A gépkocsi-bérlési lehetőségre helyi hirdetési újságban bukkantak az adóellenőrök, majd ezután a helyi híreket, hirdetéseket figyelve több helyen is találkoztak a bérelhető Cadillac-kel: például hivatalos eseményeken és az egyik közösségi oldalon is. A revizorok telefonon egyeztettek időpontot a tulajdonossal, aki azt hirdette, hogy esküvőre, bulira, házassági évfordulóra, sétakocsikázásra Cadillacet biztosít sofőrrel. Közel 50 kilométert sétakocsikáztak a revizorok, de amikor az utazás végén kiszálltak és rendezték a szolgáltatás árát, nem kaptak sem nyugtát, sem számlát. Miután az adóellenőrök felfedték magukat, az autó tulajdonosa azzal védekezett, hogy csak hobbiból vállalja a fuvarozást és csak az üzemanyag árát kéri el az utasoktól.

A revizorok nem fogadták el a magyarázatot, hisz a megtett kilométer és az autó valószínűsíthető fogyasztása alapján a felhasznált üzemanyag árának legalább kétszeresét kérte el a fuvarozó. Azt sem fogadták el az ellenőrök, hogy a szolgáltatást hobbiként műveli, mivel a megrendelő határozta meg az utazás időpontját és az úti célt is, továbbá a hirdetések is üzletszerűségre utaltak. A vizsgálat megállapította, hogy az autó tulajdonosának bevétele keletkezik a szolgáltatásból, erről nyilvántartást nem vezet, bizonylatot nem állít ki, sőt adószámmal sem rendelkezik. Az adószám kiváltása nélkül végzett gazdasági tevékenység magánszemélyek esetében 200 ezer forintig, a nyugtaadás elmulasztása további 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal szankcionálható.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!