A legkeményebb versenypályák és a legváltozatosabb tesztlétesítmények után a tervezőmérnökök most a München-környéki országutakon és autópályákon finomhangolják a kétajtós prémium modell előszériás példányait. Az innovatív hajtáslánc-koncepció és a típus-specifikus futómű-technológia párosával felvértezett új 4-es BMW minden eddiginél intenzívebb vezetési élményt ígér.

Hamarosan érkezik az új BMW 4-es Coupé, amely újradefiniálja a prémium középkategóriában a sportos vezetési élmény fogalmát. A tömegtermelést megelőző átfogó teszteket követően a kétajtós kupé előszériás példányai a menetdinamikai felkészítés utolsó fázisához érkeztek. A svédországi Arjeplog dermesztő időjárása, a franciaországi Miramas tesztpályájának technikás feladatai és a Nürburgring-Nordschleife padlógázas szakaszai után az új BMW 4-es Coupé prototípusai visszatértek a gyökereikhez: a hajtáslánc- és futómű-technológia finomhangolását végző mérnökök már a BMW Group kutatás-fejlesztési és innovációs központjától (FIZ) nem messze, a München-környéki országutakon és autópályákon végzik az utolsó simításokat.

Ahogyan hajtáslánc-koncepciója és formanyelve, úgy az új BMW 4-es Coupé futómű-technológiája is minden eddiginél egyedibb konstrukció. A karosszéria arányai és aerodinamikai tulajdonságai, illetve az új 4-es BMW tengelyek közötti terhelés-elosztása ideális műszaki alapot teremt a hamisítatlanul sportos menetdinamikát ígérő futómű-technológia innovációinak. A nóvum még az új BMW 3-as limuzinnal összemérve is látványos eredményeket produkál: légellenállási együtthatója például további 0,015-tel csökkent, miközben magassága 57 milliméterrel, súlypontja pedig 21 milliméterrel lentebb került.

Mindehhez az első tengely végein nagyobb dőlésszögek, a hátsó tengelyen pedig 23 milliméterrel szélesebb nyomtáv társul, amelyek még tovább erősítik az új BMW 4-es Coupé sportosságát. A prémium középkategória etalonjaként ismert sportlimuzin rendkívüli menettulajdonságokkal büszkélkedhet, az új 4-es BMW azonban mind agilitás, mint oldalirányú gyorsulás szempontjából fölé helyezi a mércét.

A futómű-technológia megtervezésekor az új BMW 4-es Coupé-t fejlesztő csapat típus-specifikus innovációkhoz nyúlt, amelynek végeredményeként az új kétajtós modell mind a sportos vezethetőség, mind pedig az intenzív vezetési élmény tekintetében kategóriája abszolút csúcsán érkezik meg az utakra. A kettős keresztlengőkaros első- és az ötkaros hátsó kerékfelfüggesztés nyomán életre hívott menetdinamikai tulajdonságok ugyanakkor egy pillanatig sem mennek a hétköznapi használhatóság és a hosszú távú utazások során nyújtott menetkomfort rovására. A tervezőmérnökök a rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítókat – amelyek az új BMW 3-as limuzinban mutatkoztak be először és a rugóút folyamatos változtatásával garantálnak progresszív lengéscsillapítás-vezérlést – még sportosabbra hangolták. A kormányzás precizitását és azonnali visszajelzéseit egyedi toronymerevítők és a tűzfal egyedi megerősítése optimalizálja, az egyenesfutás és az oldalirányú gyorsulás stabilitását pedig a hátsó tengely köré épített extra segédkeret fokozza.

Az új BMW 4-es Coupé kategóriaetalon menetdinamikai tulajdonságait a technológiai újítások mellett egy új csúcsmodell is nyomatékosítja: a BMW M440i xDrive Coupé vérbeli BMW M modellként ünnepli világpremierjét, motorházteteje alatt egy 275 kW / 374 lóerő maximális teljesítményre képes, soros hathengeres benzinmotorral, valamint egy 48 Volt kapacitású indítógenerátorral és egy második akkumulátorral dolgozó mild-hibrid technológiával. Utóbbi legfőbb előnye, hogy a hajtáslánc még tovább növelt hatékonysága mellett padlógázra 8 kW / 11 lóerő teljesítmény-többlettel toldja meg a belsőégésű erőforrás maximális teljesítményét. A vérpezsdítő erő, az egyedülálló járműkoncepció és az optimalizált futómű-technológia típus-specifikus konfigurációja együttesen lélegzetelállító adottságokkal vértezi fel a BMW M440i xDrive Coupé modellt, amelyet a BMW M GmbH minden versenysport-tapasztalatát kiaknázva hangolt tökélyre. A motorsport élvonalából érkező alkatrészek végül egy harmonikus egésszé álltak össze, amely a kivételes agilitás, a tűpontos irányíthatóság és a tökéletes terhelés-elosztás ígéretét hordozza.

A BMW M440i xDrive Coupé egy nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltón és a BMW xDrive intelligens összkerékhajtáson keresztül juttatja teljesítményét az aszfaltra, a minden vezetési szituációban tökéletes teljesítmény-elosztásról pedig a BMW M sport differenciálmű gondoskodik. Kanyarodás közben az elektromos motor záró funkciója folyamatosan szabályozza az adott tengely ívbelső és ívkülső kerekének forgási sebességét, hogy a bajor prémiumgyártó ügyfele minden kanyart optimális tapadással, maximális menetstabilitással és mindvégig teljes kontroll alatt élhessen át. A BMW M440i xDrive Coupé tökéletes irányíthatóságához az egyedileg konfigurált futómű-technológia elasztokinematikai hangolása, az extrém erős BMW M sport fékrendszer és az eltérő méretű gumiabroncsokkal szerelt, 18” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsák is nagymértékben hozzájárulnak.

A sorozatgyártás előtti utolsó tesztkörök lehetőséget adnak a mérnököknek arra, hogy a BMW Group kutatás-fejlesztési és innovációs központjában (FIZ) kifejlesztett megoldásokat valós körülmények között teszteljék és finomítsák. Az országutakon és autópályákon végzett tesztek elsődleges célja, hogy az új BMW 4-es Coupé versenypályákon megedzett hajtáslánc- és futómű-technológiája normál vezetési körülmények közepette is tökéletesen működjön. Legyen szó akár a München-környéki országutakról, akár a belvárosi kereszteződésekről, a BMW M440i xDrive Coupé minden esetben a dinamikus formanyelv és a sportos műszaki tartalom négykerekű szimbólumaként tűnik fel, amely a kormánymű, a fékrendszer és az intelligens összkerékhajtás típus-specifikus összhangja mentén, a lengéscsillapítók hajszálpontos visszajelzéseivel és a futóművet vezérlő rendszerek precíz beavatkozásaival garantálja a vezetés káprázatosan vérpezsdítő élményét – nap nap után.