Első látásra a veterán jármű nem is a régi korokat idéző formájával, hanem színével tűnik fel. Ilyen barnában talán nem is létezik több autó. — Ezt már én festettem újra — árulja el a kocsi gazdája, dr. Tornyi János. — Egy éven keresztül újítgattam, beleértve a motort is — szeretettel megsimogatja autóját, én pedig megjegyzem, milyen tiszta a kocsi, hogy csillog-villog! — Áh, dehogy! Most igen koszos! — vágja rá szerényen, közben kinyitja a kisbusz ajtaját, a belső berendezés nincsen túlbonyolítva: kanapét, szekrényt, gázfőzőt helyeztek el tulajdonosai benne. Érdekesség viszont, hogy leparkettázták az alját!

— És íme, máris franciaággyá változott a kanapé! — mutatja János, aki elmeséli nevetve, nem véletlenül volt ez a típus annyira népszerű annak idején a fiatalok körében. — Igazi csajozós autónak vették ezt a hetvenes években! 1972-ben például, éppen a müncheni olimpia idején, egy nap alatt 243 darabot adtak el belőle az amerikaiaknak. Főleg a hippik vették, később meg a terroristák — jegyzi meg viccesen. Annak a bizonyos kisördögnek a javaslatára megkérdezem a doktort, vajon ő is kipróbálta-e az ismerkedést kisbuszával? — Szigorúan a családdal utazom! Általában én ülök a hatalmas buszkormánynál, mögöttem pedig ott a két nagy gyerek, a feleségem és egy kutya. Ne nézzen így rám, elférünk ennyien! Figyeljen csak! — a kocsi tetejét felemelve két újabb fekvőalkalmatosság kerül elő. A férfi elmondja, sokszor utaztak ötösben, bejárták az országot is már ezzel a Volkswagennel. — Főzni is szoktunk itt! Múltkor isteni paprikás krumplit készítettünk ezen a rezsón — teszi hozzá, majd előveszi a kávéfőzőt és három széket, a kocsimustrálóból rögtön vendégekké válunk.

— Ez egy életforma. Lehet szeretni és utálni, az biztos, hogy aki ragaszkodik a kényelemhez, az ne vegyen ilyen autót! Nekem szívem csücske ez a „jószág”, amikor ezzel utazunk, rengetegen integetnek, akár egy személyes ismerősnek. Az teljesen kizárt, hogy valaki azért mutogasson, mert le akarjuk söpörni őt az útról. A Transporter ugyanis nem megy többel nyolcvannál, előzni nem is szoktunk — meséli tovább. Mindent megnézünk a buszban, a lábast, a serpenyőket, a poharakat, kezdő háziasszony konyhájának tökéletesen megfelelne. És hogy mi hiányzik a kocsiból? — Télen az állófűtés, nyáron a hűtő. De ami késik, egyszer eljön, a helyüket már kialakítottam. Tessék? Hogy hová tesszük a fürdőszobát? Nos, azt majd magunk után húzzuk! — nevet a veterán kocsi tulajdonosa.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!