Érdekes, hogyan ismétli önmagát a történelem. Fém alváz, műanyag karosszéria, kéthengeres motor, kelet-németországi gyártás. Régen Trabantnak hívták ezt az autót, és a megrendelés leadását követően akár több évet is vártak rá az emberek, ma meg egyszerűen besétál az ember a Wallis Motor Duna BMW-márkakereskedésébe, és vesz magának egy i3-ast. Az anyagok változásán kívül ott is tetten érhető a fejlődés, hogy ma már feláras extra a benzinmotor…

Aközben elmélkedtem erről, amikor a BMW i almárka hazai megjelenéséről beszéltek a sajtótájékoztatón. Olyanokat mondtak, hogy tiszta lappal indult a fejlesztés – vajon miért nem számítógépen dolgoztak a mérnökök? Megemlítették azt is, hogy 0-60 km/között jobban gyorsul az i3-as, mint a M3-as, nem mintha ezt a gyorsulást egyébként bárki is számon tartaná. A Wallis Csoport környezetelkötelezett, hatalmas szélerőmű, parkot is működtet hazánkban, számukra természetes volt, hogy az i almárka mögé állnak.

Egy értékesítési pont – az immár 13 éves múltra visszatekintő Wallis Motor Duna szalonjában kerítettek el egy sarkot az alternatív hajtású autóknak – és 3 szervizpont jelenti a rajtot, de pár év múlva, az értékesítések felfutását követően az egész márkakereskedői hálózatban ott lesznek majd az i típusok. Ez még egy jó darabig a jövő zenéje, a valóság az, hogy legalább 11,8 millió Ft-kell fizetni az i3-asért, a ReX hatótávnövelős változat már 13,5 milliót kóstál, és ott van még a 40,8 millióért az i8-as is.

Az autók már rendelhetőek, de a kedves tulajdonosnak arra fel kell készülnie, hogy most még csak KGFB-t tud majd kötni az i3-asra vagy az i8-asra. Az alumínium alvázra ráhúzott karbon karosszéria kapcsán nem tudnak minden javítást itthon elvégezni, ezért bizonyos esetekben Bécsig kell majd szállítani a balesetben sérült karosszériákat – emiatt, no meg a technológia ismeretlensége okán a biztosítók még számolják a casco díjakat, de pár héten belül már azok is meglesznek.

A BMW egyébként köszöni szépen, az idei évet rekord-értékesítéssel zárja majd az idén. Hétfőn adták át megrendelőjének az idei 1608. autót, ezzel beállítva az eddigi legjobb év értékesítési eredményét, és még van hátra két hónap az idei eredmény lezárásáig.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!