Az orosz piac megtorpanása miatt új lehetőségek után néz a Lada, és mindenhol megpróbálja lekenyerezni a döntéshozókat. Legutóbb csecsenföldi látogatásán kedveskedett Bo Andersson egy Lada Largus Cross-szal az ottani legfőbb embernek, most pedig Jordániában járt. A Lada vezetője kifejezetten az elektromos autójukat népszerűsítette a közel-keleti országban, és hogy az uralkodó személyesen is meg tudjon győződni az ELLada nagyszerűségéről, rögtön kapott is ajándékba egyet.

A Lada Kalina kombi alapján készített ELLadából 100 példányt készítettek még 2012-ben tesztelési céllal, ebből a szériából származik a most odaajándékozott autó is. Ezt megelőzően egy példány került magánkézbe, az AutoVaz-ban tulajdonrésszel bíró Rostec cég ügyvezetője vett magának egyet 1,25 millió rubeles áron – Oroszországban a legolcsóbb elektromos autó a Mitsubishi i-MiEV 999 000 rubeles árával. Az ELLada mozgatásáról egy 80 LE csúcsteljesítményű elektromotor gondoskodik, ami 12 másodperc alatt gyorsítja az 1,2 tonna tömegű kocsit 100 km/órás tempóra, és 140 km/órás végsebességet tesz lehetővé. A hatótávolság a szabványos mérési ciklus alapján 150 km. Egyelőre még a piackeresés zajlik, nem tudni, mikor indulhat meg az akkumulátoros-elektromos ELLada sorozatgyártása, de ha ez megtörténik, az előszériánál alacsonyabb áron tudják majd adni.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!