A 2013 januárjától 2014 áprilisáig tartó időszakban a Nagy-Britannia útjain használt 345 mobil sebességmérő készülékek 1,74 millió gyorshajtót fogtak, ugyanebben az időszakban az 1323 darab telepített berendezés 1,96 millió gyorshajtást örökített meg. Fajlagosan három és félszer több sebességtúllépést rögzítenek a mozgó traffipaxok, 5045 gyorshajtó/készülék kontra 1481 gyorshajtó/készülék.

Ez egyébként nem meglepő, mivel a telepített sebességmérőket kifejezetten azért helyezik el, hogy egy adott ponton a megengedettre csökkentsék a forgalom sebességét, és ezekhez hozzászoknak az autóvezetők. Sok esetben egyébként a mobil készülékekkel a telepített berendezések után nem sokkal mérnek, amikor az autóvezetők újra felgyorsítanak. A telepített berendezéseknél egy-egy meghibásodás kijavítása elhúzódhat, a nagy-britanniai példa szerint a készülékek negyede különböző okokból nem üzemel. Itt meg kell jegyezni, hogy nemrég indult egy átfogó készülékcsere, amelynél a most még túlnyomórészt filmre dolgozó eszközöket digitális kamerákkal váltják ki. Ezek olcsóbbak is a régi filmes gépeknél, ezért folyamatosan növekszik ezek száma.

Egy anonim közvélemény-kutatás szerint a nagy-britanniai autóvezetők közel kétharmada hajt gyorsabban a megengedettnél, ötödük napi szinten átlépi a limitet, de csak kevesebb, mint harmaduk nyilatkozott úgy, hogy már kapott büntetést gyorshajtás miatt. A megkérdezettek tizede már látott vagy részese volt olyannak, amikor a gyorshajtás elkerülése miatt valaki hirtelen fékezett, és emiatt majdnem baleset alakult ki, 5 százalékuk már részese is volt ilyen ütközésnek.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!