Nyikolaj Merkushin, a Szamara régió Dumájának kormányzója a televízióban leadott évértékelő beszédében említette meg, hogy a közeljövőben mintegy 180 milliárd rubel (~1190 milliárd !!! Ft ) értékű fejlesztést hajtanak végre a régióban kifejezetten azzal a céllal, hogy az AutoVAZ gyár és környéke világszinten is komoly autóipari központtá váljon – infrastruktúrát teremtenek a beszállítók új gyáraihoz, azaz utakat és közműveket építenek. A gyárban modernizálják a termelést, bővítik a fejlesztőrészleget. Első körben a Lada 2014-ben kap 600 millió rubel (~4 milliárd Ft) állami támogatást a fejlesztések felgyorsítására.

Az orosz kormány a cégben meghatározó tulajdonrésszel rendelkező Renault-Nissan gyárral közösen azt tervezi, hogy olcsóautó-központot csinál a Ladából. Itt fejlesztik majd és gyártják is a kocsikat, amelyeket helyben és javarészt Európában értékesítenek majd, de a világ több részén meglévő gyárakban is az itt megtervezett autókat fogják majd gyártani. A 2180-assal induló megújulás eredményeként harminc modellsorozat készül majd Togliattiban, azaz több típusa lesz pár éven belül a Lada gyárnak, mint amennyi az első negyven év alatt összesen volt. Igaz, nem egy márkanéven, hiszen a Lada mellett Nissan, Renault, Dacia és Datsun autók gördülnek majd le a szalagról.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!