Az Allianz Biztosító által Nagy-Britanniában elvégzett felmérés szerint sokkal stresszesebbek az autóvezetők, ha párjuk utazik mellettük, sokkal jobban és hamarabb aggódnak, mint normál esetben. Magyarul: boldogabbak, magabiztosabbak és jobban koncentráltak az autóval egyedül közlekedők.

Amint valakinek az élete párja az autóban ül, a vezető négyszer jobban aggódik, sokkal inkább kapkod, ami nem feltétlenül abban mutatkozik meg, hogy rosszul vezet, csak épp nem pihen közben, emiatt jobban fárad, megnő a balesetveszély. A kutatás arra is fényt derített, hogy a hölgyek sokkal jobban stresszelnek ilyen esetben, mint a férfiak – a hölgyek 32 százaléka marad nyugodt, a férfiaknál 43 százalék. Ha a gyermekük ott van a fedélzeten, a nőknek csak 25 százaléka nyugodt és koncentrált, apukáknál 33 százalék.

Helyileg a nagyváros (18 százalék), a lakott terület (8 százalék), autópálya (8 százalék) és a gyorsforgalmi utak (5 százalék) számítanak stresszesnek. Autópályán a női sofőrök 16 százaléka fél, szemben a férfiak 8 százalékával, mindössze a nők 29 százaléka képes pihenni ilyen úton, a férfiaknál 46 százalék ez az arány. Úti cél szerint a munkába menet/munkából jövet (15 százalék), az orvos látogatás (15 százalék), a gyerekek iskolába szállítása (11 százalék) a legrizikósabb.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!