Gumiabrancsokkal dobáltak tele egy fát Kecskeméten, a Március 15. utcán, de a sajátos díszekből pár darab más fákra is jutott – az esetre a baon.hu egyik olvasója hívta fel figyelmet. Azt nem sikerült kiderítenünk, mikor történt mindez. Egy fiatalember azt mondta, ő szinte mindennap arra jár, de pénteken még nem látta, szóval biztos a hétvégén zajlott le az akció. Egy közelben lakó idősebb férfi viszont állította, legalább három hete így néz ki a fa.
– Valaki unalmában vagy némi alkohol hatására csinálhatta, de biztos nem nappal – mondta az úr, aki aztán meglehetősen sarkosan meg is fogalmazta, szerinte milyen büntetést érdemelne az illető (inkább nem idézzük). Hozzátette, a környékbeliek írtak egy levelet az önkormányzatnak az ügyben, de választ nem kaptak.

Fotók: Hraskó István Fotók: Hraskó István

A fa mellett egy szelektív hulladékgyűjtő sziget van, volt olyan járókelő, aki úgy vélte: a kukák mellé vitte ki valaki a már nem használható rengeteg abroncsot, aztán mások részegen jó viccnek találták, hogy a fára dobálják őket. A gumis fáról Tigyi Márton, a VG Kft. városüzemeltetési részlegvezetője is tőlünk értesült. Mint elmondta, a cég intézkedik az ügyben, és munkatársaik leszedik az abroncsokat az ágakról. Kijelentette: a kerékpár- és autóabroncs nem veszélyes hulladék, de semmi esetre sem a szelektív hulladékgyűjtőknél lehet lerakni.

Más fára cipőket dobálnak, de annak megvan a hagyománya

A kecskeméti Vasútkert egyik tölgyfájának is sajátos dekorációja van, azon cipők lógnak. A széchenyivárositól ez mégis eltérő eset, mert itt – véleményünk szerint – mára már elfogadott hagyományról van szó. Ezt a fát a helyi gördeszkások díszítették fel sok év alatt, és az ágakról lógó szakadt, lyukas dorkók szimbolikusan kifejezik a deszkások közötti összetartozást.
A cipők légkábelre vagy fára dobálása egyébként a világ sok országában elterjedt. Sokak szerint az amerikaiak kezdték el, a motivációk az ottani városi legendák szerint sokrétűek lehetnek: a fellógatott csukák a bandák területeinek határait jelölik, vagy megmutatják a bennfenteseknek, hol lehet drogot kapni. De olyat is olvasni, hogy a fiatalok a cipő felhajításával ünneplik meg a nyári szünet kezdetét, vagy adják hírül szüzességük elvesztését, szakításukat, a katonák így jelzik új állomáshelyre telepítésüket, leszerelésüket, a házasságra készülők egy korszak lezárását, a bandatagok pedig elhunyt társukra emlékeznek ily módon.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!