Az elmúlt hetekben, hónapokban újra elszaporodtak Kecskeméten a benzinlopások. A tolvajok általában az éj leple alatt vágják el az autók benzincsöveit, de sokan attól sem riadnak vissza, hogy az üzemanyagtartályt szétvágva jussanak hozzá a tankban lévő naftához. Az autósok már csak azt veszik észre, hogy kifogyott az üzemanyag, vagy hogy tankoláskor ömlik a benzin az autóból.

Rendőrségi információk szerint ez a fajta bűncselekmény főleg a Hunyadivároshoz és a Széchenyivároshoz köthető, azonban a szerkesztőségünkhöz érkezett jelzések szerint Hetényegyházán, Bethlenvárosban és Petőfivárosban is történtek ilyen lopások. Utóbbi városrészben a napokban az egyik utcában több autó tankját is kiürítették a tolvajok.

– Nap mint nap találkozom ilyen esetekkel – mondta el megkeresésünkre egy kecskeméti, neve elhallgatását kérő autószerelő. – A tankoló nyílástól egy műanyag cső megy be a tankba. Általában ezt a csövet vágják szét, de azoknál a típusoknál, ahol a cső nehezen elérhető, egyszerűen szétvágják a tankot. Belenyomnak egy csövet és szivattyúval pár perc alatt leszívják az üzemanyagot. Egy ilyen beöntő 20-28 ezer forint, autója válogatja. A tank ára 50-80-150 ezer forint, plusz még a benzin ára, amit ellopnak – részletezte a költségeket az autószerelő.

Mint megtudtuk: régebben főleg azok az autók voltak veszélyben, melyek műszerfalán lezárt állapotban is látszott a tankban lévő üzemanyag mennyisége. Korábban főleg régebbi típusú Suzuki Swiftek estek áldozatul. Ma már nem válogatnak a tolvajok: Volkswageneket, Toyotákat, Opeleket, Fordokat, Renault-kat, Daewoo-kat is „megcsapolnak”. 

Arra a kérdésre, hogy az utcán parkoló autós hogyan védheti ki, hogy meglopják, az autószerelő csak annyit mondott: gyakorlatilag sehogy, járőrözni kell a rendőröknek, nincs más megoldás.
A rendőrségen megerősítették: több ilyen ügyben is folyik nyomozás, annak dacára, hogy a meglopott, megkárosított autósok közül nem mindenki tesz feljelentést. Pedig ahhoz, hogy a nyomozóhatóság eredményre jusson, elengedhetetlen, hogy tudjanak az esetekről. Információink szerint egyébként egyelőre nem sikerült elfogni egyetlen tettest sem.
 
A benzinlopások ellen leghatásosabban az véd, ha autónkkal éjszakára beállunk egy garázsba. Ha erre nincs lehetőség, akkor igyekezzünk úgy parkolni, hogy akár az ablakból is rálássunk a kocsira. Visszatartó lehet a tolvajok számára, ha az autó egy lámpa alatt, vagy annak közelében áll. Ezek mellett sokat jelenthet az is, hogy ha a szomszédok, ismerősök is rendszeresen ránéznek az autónkra, és ha bármi gyanúsat tapasztalnak, azt jelzik – mondta el kérdésünkre Mihályné Bornemisza Eleonóra, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!