Egy kempingezéskor bevethető mobil apartmanházat, egy projektnevén ioCampert alkotott társaival a békéscsabai Laczkó Tamás. Az ötlettől a megvalósításig csaknem két és fél év telt el. Az ioCamperről és annak használatáról – ugyanis dobozokat kell egymásból nyitni, majd egymásba csukni – készült videót két nap alatt több mint 15 ezerszer tekintették meg a Facebook közösségi portálon.

– A kisfiam mondta, hogy szeretne elmenni kempingezni, én viszont megjegyeztem, hogy a sátrat már kinőttük. Valami többen és egy újdonságban gondolkodtam. Ekkor született meg az ioCamper, egy mobil apartmanház gondolata – kezdte Laczkó Tamás. A békéscsabai gépészmérnök – aki 3D-s tervezéssel is foglalkozik, valamint üzemvezető egy gyárban – hozzátette, a terv az volt, hogy kempingezésre kitalált beépíthető egységeket vesznek. Azokat beillesztik a furgonjukba, és az álom valósággá válik.

Fotó: Lehoczky Péter

Hosszas böngészés után ébredtek rá, hogy ilyen megoldás a világon jelenleg még nem elérhető. Tehát az egységeket is nekik kell elkészíteni. Fél év telt el csak a tervezéssel, és a nagyjából huszadik terv volt az, amiről gondolni lehetett, hogy nemcsak a számítógépen, hanem igazából is megállna a lábán. A ma már valós mobil apartmanház először egy 2:1 méretarányos makettként készült el – három hónap leforgása alatt –, látszott, hogy a kigondolt nyitási, zárási technika valóban működik.

– Ekkor határoztuk el a családommal, hogy belevágunk a projekt megvalósításába – folytatta. Ehhez műhelyt bérelt, megvásárolta a szükséges anyagokat, és megtalálta a megfelelő partnereket is a kivitelezéshez: Kecskeméti Elek informatikust, Farkas Mihály elektroműszerészt és Kocsor Sándor szerelőt. Időközben levédette a nyitási, zárási technológiát, mint saját találmányát, majd nemrég az elkészült mobil apartmanházról videót forgattak, hogy az ioCampert népszerűsítsék.

Laczkó Tamás elmondta, hogy a találmánya elfér mindenféle hosszúságú és közepes magasságú furgonban, az alapdoboz 3 négyzetméter alapterületű. Ezt kell kihúzni, ezt lehet kinyitni összesen három dobozra, vagyis 12 négyzetméterre, tehát megnégyszerezik az alapterületet. A nyitáshoz és a záráshoz elegendő két ember is, és a műveletet nagyjából tizenöt perc alatt végre lehet hajtani. Ha majd mindent tökéletesítenek, akkor várhatóan tíz perc is elég lesz erre.

Fotó: Lehoczky Péter

Mutatta, hogy a szerkezet hőszigetelt szendvicspanelekből áll. A három helyiségben vannak fekvőfelületek négy teljesértékű ágyon, párnák és szivacsok, amiket nyitáskor, záráskor megfelelő helyre kell elhelyezni az ioCamperen belül. Van egy érintőképernyős felület, ahol be lehet állítani a fényeket, de azon akár internetezni, játszani is lehet; és mutatja a külső, belső és a hűtőgép hőmérsékletét – tulajdonképpen egy számítógépről van szó. Az egyik helyiségben van vécé és tusoló, valamint mosdókagyló és főzőfelület is. Tehát az ioCamperben minden van, ami a kempingezéshez kellhet.

Laczkó Tamás elmondta: nagyszerű érzés volt, amikor elkészült a mobil apartmanház, amikor látták, hogy valóban működik az, ami a terveken és a maketten működött – és hogy tényleg alkottak valami újat. Hangsúlyozta: most még prototípusról van szó, a modell továbbfejlesztésére van szükség, meg is vannak az irányok, hogy mikben kell továbblépni. A kisfia egyébként egyből kérdezte, hogy mikor indulnak kempingezni – az első kirándulás még várat magára.

Fotó: Lehoczky Péter

Hálás feleségének, kisfiának
Laczkó Tamás mutatta, hogy bármilyen mobil eszközzel – például a telefonjával, távirányítóval – nyitható, zárható az ioCamper, a fényeket is be lehet állítani. Elmondta: tulajdonképpen egy okosházról, pontosabban annak mobil, hordozható változatáról van szó.
A költségeket firtatva kifejtette: minden pénzüket beleölték a projektbe – még a kocsiját is eladta, így robogóval közlekedik –, de megérte. Úgy véli, hogy egy ioCamper ára nagyjából annyi lehetne, mint amennyibe egy négyszemélyes lakókocsi kerül. Kiemelte: hálás feleségének és kisfiának, hogy minden körülmények között támogatják.