Noha még arról sincs megegyezés, hogy az önvezető autók milyen protokoll szerint kommunikáljanak egymással, a Mercedes-Benz már egy lépéssel továbbmegy, és már az autók-gyalogosok közötti kommunikációra próbál megoldást adni egy LED-sor segítségével. Erről a járókelők leolvashatják majd – miután megtanulják a megfelelő „nyelvet” – az önvezető autó szándékát, amely magabiztosabbá teszi őket az autóval való találkozás során.

Türkiz színű fénypálcák kerülnek a szélvédőre, a hűtőrácsra, a fényszórókba, a külső tükrökbe és az ablakok alsó peremére, jelezve, hogy önvezető módban halad a gépjármű, a tetőn elhelyezett lámpák pedig a következő cselekvésre utalnak, a lassú villogás a lassítást jelzi, a gyors villogás az indulási szándékot, egyébként a tetőn lévő lámpaköveti az autó környezetében lévő gyalogosokat, ezzel is jelezve, hogy észlelte őket.

Kérdéses, hogy valaha lesz-e gyakorlati alkalmazása FutureInsight rendezvényre készített tanulmánynak, kezdjük azzal, hogy a törvény szerint türkiz színű fényt nem bocsájthat ki személyautó – fehér, sárga, piros és narancs színek állnak a civil járművek rendelkezésére, a megkülönböztetett jelzésű autóknál ehhez még a kék fény jön hozzá.