A forradalmak miatt újabb dinamikusan fejlődő autópiaci régió jött létre az autógyárak számára az arab világban. Ahol már megdöntötték a rendszert, ott azért, ahol nem, ott azért vesznek sok autót az emberek. Utóbbi helyeken persze sokkal nagyobb a bővülés.

Arról van szó, hogy a jellemzően királyság államformában működő országok uralkodói szeretnék megakadályozni, hogy náluk is kitörjenek a forradalmak, ezért jelentősen megemelték a közszolgák fizetéseit. Szaúd-Arábiában 130 milliárd dollárt költ a király oktatásra és egészségügyre, 66 000 új munkahelyet teremtenek, Dubaiban 1,9 milliárd dollárt fordítanak a szociális ellátás javítására. Katarban 60 százalékkal megemelték a normál állami alkalmazottak fizetését, a fegyveres testületek (rendőrség, hadsereg) tagjai 120 százalékos fizetésemelést kaptak. Nem elsősorban a luxusautó-gyártók profitálnak az új, jelentős vásárlóerővel rendelkező középosztályból, a Ford hat, a Toyota két új márkakereskedés nyitást jelentette be Szaúd-Arábiában, de egészen biztosan nem kell sokat várni a többiek hasonló lépéseire sem.

Ahol már megtörtént a rendszerváltás, ott a helyzet stabilizálásával hamarosan beindul majd a romok eltakarítása, az újjáépítés, ami elsősorban a teherautó-gyártók számára jelent megnövekedő keresletet.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!