Egy normál, 1965-ös Chevrolet Chevelle viszonylag kommersz autó az Egyesült Államokban, azonban ott a nagyon hasonló Z16-os változat, amely minden rajongó és gyűjtő álma. Ebből kiindulva Bobby Patton azt gondolta, hogy lecserél néhány emblémát meg az alvázszámot és a felszereltség-táblát, és 100 000 dollárért meghirdette autóját még tavaly áprilisban.

A meglehetősen ritka autó hírére természetesen felfigyelt Jeff Helms, akinek van két Z16-osa, és a www.z16chevelle.com weboldal üzemeltetője is. Ő tapintatosan közölte emberünkkel, hogy nem igazi az autója, felhívta a figyelmét az alvázszám-tábla körüli hibákra, a nem stimmelő számokra. Megemlítette, hogy rossz sebességmérő (160 mph helyett 120 mph-ig kalibrált) van az autóban, hiányzik néhány egyedi dekor-elem, és a motor ugyan 396 köbinches, de nem Z16-os specifikációjú, és 1966-os gyártású. Ezen kívül Jeff Helms még a hirdetést feladó úriember figyelmébe ajánlotta egy, kifejezetten autós csalásokra szakosodott ügyvéd szolgálatait, ha netán őt is átverték volna, és Z16-osként vette az autóját.

A csaló tehát észlelhette volna, hogy lebukott, de Bobby Patton nem visszakozott, hanem ezt követően a chevelles.com fórumon Roger Workman felhasználónéven újra meghirdette autóját, azt állítva, hogy az egy Z16-os. Még a felújításról is közölt pár képet, de azokon is csak az látszik, hogy nem Z16-os az autó. Utóbbi a kabrió merevebb alvázát kapta, Patton úr kupéja alatt meg egy teljesen hétköznapi alváz található. Valaki az Ohio State Highway Patrol figyelmét is felhívta az esetre, a hivatal pedig megkereste az autó korábbi tulajdonosát, aki az adásvételi szerződéssel bizonyítani tudta, hogy ő hétköznapi Chevelle-ként értékesítette az autót. Ezek után már tiszta volt, hogy nem átvágták Patton urat, hanem ő akart valakit átvágni. Az eljárás gyorsan lezajlott, 2011 június 27-én Franklin County bírósága egyedi azonosító megváltoztatása, bűncselekményre használható eszközök birtoklása (számbeütő), telekommunikációs csalás (meghirdette az autót) és megkísérelt csalás miatt indított eljárást. Nyolc év letöltendő büntetés lett volna a maximum, azonban mivel bűnösnek vallotta magát, és még nem következett be a bűncselekmény, idén április 10-én 2 év, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Bobby Pattont. A lefoglalt autót visszakapja, de csak abban az esetben, ha igazolni tudja annak eredetiségét – mivel azonban a gyári alvázszám-tábla már nincs meg, erre valószínűleg nem kerül sor.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!