Már tavaly megbüntette az ausztrál pénzügyi felügyelet a BMW finanszírozással foglalkozó cégét 306 ezer dollárra felelőtlen hitelkihelyezés miatt, de az ígéretek ellenére a németek nem változtattak a gyakorlatukon, úgyhogy idén is pénzbüntetést kaptak, immár 391 000 dollár volt a büntetés összege. Persze megint javulást ígért a cég, de hát a példa szerint ez nem feltétlen jelent változást.

A BMW Australia Finance belső szabályozása alapján az ügynökök a nagy összegű hitelkihelyezésért nagy prémiumot kapnak, ezért nem abban érdekeltek, hogy fenntartható legyen az üzlet, hanem abban, hogy minél több hitelt értékesítsenek. Példának hozták fel, hogy egy 10 gyermekes, munkanélküli anyának 27 000 dolláros hitelt folyósítottak, és közel 50 000 dollárt adtak egy 76 éves nyugdíjas vásárlónak – utóbbi esetben a szerződésen szereplő indoklás szerint nem az aktuális, hanem a várható jövőbeli jövedelmét vették figyelembe az ügyfélnek. Ezek csak kiragadott példák, de a Securities and Investments Commission által megrendelt, az Earnst and Young tanácsadó által elvégzett átvizsgálás szerint általános az ilyen felelőtlen hitelkihelyezés a BMW Australia Finance-nél, ahol az ügynökök a kamat függvényében 375-8163 dollár bónuszt kaptak szerződéskötésenként.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!