Nem sokkal azt követően, hogy Washington Államban különadót vetettek ki az elektromos hajtású autókra, Oregon Állam törvényhozói ennél is szigorúbban meg akarják adóztatni a környezetbarát, kis folyékony-üzemanyag fogyasztású járműveket.

A legalább 55 mérföld/gallon (4,27 l/100 km) fogyasztású járműveknél futásteljesítmény alapján kellene majd gépjárműadót fizetni, mindezt pedig GPS adatok segítségével pontosan fogják majd számon tartani. Mivel egyelőre nagyon korai stádiumban van a törvényjavaslat, elképzelhető egyszerűsítés – például a Washington Államhoz hasonló előre megállapított összeg a GPS rendszer kiépítése helyett -, de az biztos, hogy valamilyen extra adót majd kell fizetniük az alacsony vagy nulla benzin/gázolaj fogyasztású járművek tulajdonosainak. A javaslat szerint mérföldenként 1,2 dollárcent lenne az adó, ami az átlagos, évi 12 000 mérföldes futásteljesítménnyel számolva 144 dollárt jelent. A GPS alapú futásteljesítmény-követést pár évvel ezelőtt már sikeresen tesztelték Oregon Államban, de akkor nem lett semmi az akkor az összes regisztrált járműre kigondolt útadó-fizetési rendszerből.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért