Szerdától ismét drágábban tankolunk: a benzin ára bruttó 7, a gázolajé 2 forinttal nőtt. Előbbinek literje így átlagosan 425 forintba, míg utóbbinak 431–432 forintba kerül. Bár ez az összeg is magas, legdrágábban tavaly áprilisban lehetett tankolni: akkor 451 forint volt egy liter 95-ös benzin. (A gázolaj egy éve ilyenkor volt a csúcson 449 forintos literárral.)

Vannak, akik nem tehetik meg, hogy a garázsban hagyják az autót, és busszal vagy vonattal közlekedjenek – ők a növekvő árak ellenére is kénytelenek tankolni. Sokan viszont tavaly vagy már azelőtt váltottak. Legalábbis az üzemanyag-eladási mutatók ezt tükrözik. A Magyar Ásványolaj Szövetség statisztikája szerint 2012-ben összesen 4,2 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítés az országban. A szakemberek szerint a visszaesés oka továbbra is a gazdasági válság: a benzin értékesítése például 2007-hez képest 28 százalékkal esett vissza.

Nagy a különbség viszont a benzin és a gázolaj forgalma között: benzinből majdnem hat százalékkal, míg gázolajból csak három százalékkal kevesebb fogyott tavaly. A különbség oka feltehetően az, hogy a céges autók közül egyre több a dízeles, illetve, hogy a kereskedelmi gázolajat az erre felhatalmazottak (az unióban alkalmazott) minimális adóval vehetik meg 2011-től. A szövetség szerint gázolajban jobb eladások is lehetnének, ha – hasonlóan Ausztriához – gyorsabban vissza lehetne kapni az áfát.

Az mindenesetre biztos, hogy akinek van alternatívája, az felhagyott az autózással. Mivel a tömegközlekedés sem olcsó, sokan gyalog vagy biciklivel közlekednek, de az sem ritka, hogy egy-egy útra többen (akár idegenek) dobják össze a szükséges összeget, és egy autóval teszik meg a távot.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!