Előre kell bocsájtani, hogy a benzin-elektromos hibrid hajtású autó áramfejlesztésre való használata egyáltalán nem gazdaságos és környezetkímélő megoldás, de olyan extrém helyzetekben, mint a japán szökőár utáni napok-hetek, az áramfejlesztésre használt hibridek nagy segítséget jelenthetnek.

Most egészen pontosan az következett be, hogy akik Toyota Estima Hybriddel rendelkeztek (a típust korábban Previa néven forgalmazták Európában, Magyarországon hivatalosan nem), azok kihasználták az utastérben elhelyezett, 1500 W teljesítményt elviselő elektromos csatlakozást. Ez ugyan nem sok, de arra tökéletesen elég, hogy például a mobiltelefont-számítógépet feltöltse az ember, és tudassa szeretteivel/a hatóságokkal, mi a helyzet vele. Vízmelegítésre is lehet használni – a vezetékes ivóvíz szolgáltatás szünetelésekor így a legkönnyebb fertőtleníteni a vizet.

Első lépésként a Toyota az érintett körzetben szolgáló mentőcsapatok 40 Prius hibridjét szereli fel a nagy teljesítményű elektromos csatlakozással, jövőre felkerül ez a tétel az opciós listára, így bárki megrendelheti majd. Két-három éven belül az összes Toyota hibridhez elérhetővé teszik ezt az extrát. A tele tankkal rendelkező hibridautó két napon keresztül képes folyamatosan áramot szolgáltatni.