November 5-én lezárult a Bosch Rexroth vállalatok által meghirdetett VI. Nemzetközi Rexroth Pneumobil Versenyre való nevezés. Négy országból 46 csapat jelentkezett a 2013-as viadalra, hogy összemérje ügyességét a saját készítésű, sűrített levegővel hajtott járművek nem mindennapi megmérettetésén. A kihívás a régi, de az aktuális programot számos újítás színesíti: egy új, az eddigiekhez képest technikásabb pályán éjszakai időmérő edzésre is várják a csapatokat Egerben.

A Pneumobil versenyen hazai és külföldi felsőoktatási intézmények jelenlegi, vagy már végzett, és a korábbi viadalok valamelyikén részt vett hallgatói vehetnek részt. A feladat: Rexroth pneumatikus hajtással és elektromos komponensekkel felszerelt, környezetkímélő, alternatív hajtású járművek tervezése és kivitelezése. A műszaki követelményeknek mindenben megfelelő járgányok a jövő májusi viadalon mérkőzhetnek meg egymással. A nevezett csapatok léghajtányaikkal több kategóriában is összemérik teljesítményüket: díjazzák a legnagyobb távolság megtételére képes járművet, de eredményt hirdetnek ügyességi és gyorsulási kategóriákban is. Az előző évekhez hasonlóan azonban a legfontosabb értékelési szempont ezúttal is a járművek műszaki eredetisége és a kivitelezés technikai színvonala lesz.

Telemetria és éjszakai kvalifikációs futam

A vállalatok ebben az évben új versenyszámot is hirdettek a jelentkező csapatok részére: a Telemetria kategóriában indulók feladata, hogy monitorozzák a járművük műszaki teljesítményét, és a pneumobilok fizikai paramétereit tükröző adatokat már a futamok alatt, digitális formában is megjelenítsék. A verseny másik műszaki újdonsága a pénteki napon megrendezésre kerülő, látványos és izgalmas éjszakai szabadedzés, ahol a versenyzők új körülmények között tesztelhetik járművüket. A magyar műszaki felsőoktatási intézmények csapatain kívül az idei versenyre is szép számmal érkeztek nevezések a határokon túlról, így például Csehországból, Lengyelországból és Romániából. A verseny történetének legtöbb újonca, összesen 112 főiskolai és egyetemi hallgató vesz részt a 2013-as küzdelemben, melynek tétje nemcsak a fődíj – azaz a Rexroth Legjobb Pneumobilja díj – elnyerése, hanem egy külföldi tanulmányút is. További információ: www.pneumobil.hu.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért