Háromdimenziós zebrát terveztetett a Dorogi Rendőrkapitányság az Iskola utcában, a Dorogi Városi Baleset-megelőzési Bizottság idén tavaszra ígérte a különleges burkolatfestést. Mint Varga Tibortól, a kivitelező Varga&Varga Forgalomtechnika vezetőjétől megtudtuk, a tervek szerint alakultak az engedélyeztetési folyamatok, így április 10-én pénteken festették fel a 3D-s zebrát. A munkavégzés idejére 7 és 19 óra között teljesen lezárták a forgalom elől a Munkás utca és a Köztársaság út közötti szakaszt.

A kivitelező a helyszínen elmondta, hogy egy kétkomponensű hidegburkolattal készült a háromszínű zebra. A zebra előtt 50 méterre az úttestre felfestettek egy szintén háromdimenziós előjelző vonalat, illetve kihelyeztek egy „Hagyományostól eltérő útburkolati jel” feliratú táblát.

A szakember szerint a felfestés három évig lesz tartós, utána már javításra szorulhat. Mint elmondta, az autók gumija folyamatosan koptatja, koszolja össze a festéket az évek során. A cég a javításokat magára vállalta, és „örökbe fogadta” a település első – és reményeik szerint nem utolsó – 3D-s zebráját, így a javítást ingyen vállalják a későbbiekben. Mint megtudtuk, más megyei településekről, így Tatáról és Tatabányáról is érkezett megkeresés a cég felé háromdimenziós útburkolati jel megvalósítására, egyelőre csak érdeklődés szintjén.

Az Iskola utcában utcában található a Nipl Stefánia uszoda, a sportcsarnok, egy játszótér valamint a Petőfi-iskola is, így jelentős ott a gyerekforgalom. Az útszakaszon már volt egy hagyományos zebra, ám ezt szeretnék még biztonságosabbá tenni a látványos megoldással. Az útszakaszhoz már kitettek egy 30 kilométer per órás korlátozó közúti táblát.

Nem mindenhol lehet 3D zebra
A Magyar Közúttól kért állásfoglalást a zebra megvalósítása előtt a kivitelező, amelyre pozitív visszajelzés érkezett. A Magyar Közúttól tájékoztatása szerint azonban a jogszabály értelmében országos közúton az Útügyi Műszaki Előírások szerint nem alakítható ki ilyen típusú jelzés, viszont helyi út esetében a helyi út kezelője – praktikusan az érintett önkormányzat – adhat erre felmentést. Tehát a pozitív visszajelzés azt jelentette, hogy csak önkormányzati úton valósítható meg.