Most, hogy nem a dízelmotoros, hanem a dízel-elektromos hibrid autók hódítanak Le Mans-ban, az Audi bemutatta a 24 órás verseny alkalmából az első dízelmotoros S-modelljét, az SQ5-öst.

Ebben a 3,0 literes, V6-os dízelmotor biturbó változata dolgozik, a teljesítmény 313 lóerő, a maximális nyomaték 650 Nm. Hogy az élmény teljes legyen, különleges hanggenerátort építettek a kipufogórendszerbe. A tempóval nincs baj, a 100 km/órás tempót 5,1 másodperc alatt éri el az SQ5, amelyet nyolcfokozatú automatikus váltóval adnak. Ezek után az egyedüli kiábrándító dolog, hogy a fordulatszámmérőn már 4500-nál elkezdődik a piros mező.

Ha minden igaz, még a fogyasztásban se kell csalódni, hiszen a szabványos mérési ciklus szerint 7,2 l/100 km az átlag, van motorleállító, elektromos szervokormány, fékenergia-visszatáplálás, meg minden egyéb. A karosszériát 30 mm-rel engedték lejjebb, alapból 20, extraként 21 colos felniket adnak. Szintén felárat kell fizetni a változó áttételezésű dynamic steering-ért, ami javítja a vezethetőséget.

Akinek netán megtetszett az egyedi hűtőráccsal szerelt SQ5, annak még egy darabig türelemmel kell lennie, hiszen csak 2013 első negyedévében kezdi meg annak kereskedésekbe szállítását az Audi. Németországban 58 500 euró az indulóár.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!