Az éves országos és megyei autópálya-matricák decemberi elővásárlására 2016 óta van lehetőség minden évben. A többletszolgáltatás célja, hogy a közlekedők időben, kényelmesen, az értékesítőhelyeken januárban jellemző sorban állást és felesleges várakozást elkerülve vehessék meg e-matricájukat. Továbbá úthasználati jogosultságot nemcsak saját részre, hanem más járművére is lehet venni, így egy országos vagy megyei vignetta akár hasznos ajándék is lehet a közelgő ünnepekre. Az elővásárlás keretében megváltott éves e-matricák 13 hónapon át használhatóak hazánk több mint 1600 km hosszú díjköteles gyorsforgalmi úthálózatán: az érvényességi idejük 2023. január 1-én 0 órakor kezdődik és 2024. január 31-én éjfélig tart. Ennek megfelelően jelen esetben – bár a vásárlás 2022-ben történik – december 31-ig még nem biztosítanak úthasználati jogosultságot. Az elővásárlás kapcsán a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy e-matrica vásárlásakor minden esetben még a fizetés előtt ellenőrizzék a vevők az általuk megadott adatokat, így például a rendszámot, a felségjelzést, a díjkategóriát és megyei matrica vásárlása esetén a megyét.

A NÚSZ Zrt. a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák elővásárlásához a társaság megújult hivatalos honlapját, a nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja, ahol egyszerűen, gyorsan és kényelmesen beszerezhető az úthasználati jogosultság. Az új weboldalon regisztráció nélkül is lehet vásárolni, a felület akadálymentesített és reszponzív, azaz tökéletesen használható nemcsak számítógépen, hanem mobiltelefonon, táblagépen is. Az online autópályamatrica- értékesítési felületeknél – a nemzetiutdij.hu oldalt kivéve – a kereskedők a vásárlás során további díjat, úgynevezett kényelmi díjat számítanak fel. A társaság hivatalos oldala, a nemzetiutdij.hu az egyetlen olyan online felület, ahol nincs a vignetta árán felül további költsége a vásárlónak, így az e-matrica annyiba kerül, mintha azt benzinkúton vásárolná meg, viszont nem kell megőriznie két évig az ellenőrző szelvényt. Fontos előny az is, hogy az oldalt úgy alakították ki, hogy a rendszámelírás lehetősége minimális legyen.

Fotó: NUSZ

Az éves érvényességű autópálya-matricákat egyre több járműre veszik meg a közlekedők az érvényességi idő kezdete előtt, az elővásárlás keretében. Míg 2018 decemberében közel 120 ezer, 2019 és 2020 utolsó hónapjában mintegy 143 ezer, 2021 decemberében 162 ezer darab éves e-matrica talált gazdára. Az elővásárlási időszakban elkelt vignettáknak általában nagyjából 40 százaléka országos és 60 százaléka megyei érvényességű.
Az éves országos és megyei matricákból egyébként az egész évet tekintve is egyre több fogy, az előbbiből 2020-ra mintegy 489 ezer, 2021-re kb. 512 ezer, 2022-re pedig közel 584 ezer darab, az utóbbiból pedig 2020-ra mintegy 2,15 millió, 2021-re kb. 2,3 millió, 2022-re pedig bő 2,4 millió darab kelt el.
A 2022. évre váltott éves (országos és megyei) matricák 2023. január 31-ig biztosítanak úthasználati jogosultságot a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon.