Még az idén megvásárolható lesz a dán ECOmove cég által fejlesztett Qbeak elektromos városi autó, amelynek az a különlegessége, hogy az egyébként csak tanulmányautókon látott megoldásokat használnak az utasterében.

A kedves megrendelő például saját maga döntheti el, milyen kialakítású belső teret kér, 1-6 ülőhelyet lehet elhelyezni a csöppnyi karosszériában, még azt is a vásárló dönti el, hová kerüljön a kormánykerék. A nagy flexibilitás többek között annak köszönhető, hogy például a szórakoztatóelektronikai berendezés nem egy rögzített konzol, hanem egy okostelefon-csatlakozó. A dánok úgy voltak vele, hogy ha már mindenki hord a zsebében egy internetezésre- mindenféle egyéb kommunikációra képes eszközt, akkor nincs értelme ugyanezt még egyszer megismételni.

A karosszéria egyébként újrahasznosítható, az alakváltozást (városi lökdösődést) jól viselő műanyagból készül, és nagyobb baj esetén pár mozdulattal cserélhető. Többféle kapacitású akkumulátorral is elérhető lesz az autó, a legnagyobbal 300 km a hatótávolság, a kisebbek megrendelése esetén meg alacsonyabb a vételár. A kerékagy-motorok által mozgatott ECOmove Qbeak végsebessége 120 km/óra, azaz nem csak városban képes követni a forgalom ritmusát. A dánok még az idén tervezik az első példányok átadását a megrendelőknek, de azt nem tudjuk, mekkora darabszámokban gondolkoznak.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!