Fotó: Huszár Gábor

Európai és globális összevetésben is egyedülálló fejlesztést hajtott végre az Innovatív-cégcsoport – fogalmazott tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a járművet bemutató tegnapi győri sajtótájékoztatóján – hiszen sehol máshol nem fejlesztettek még és nem állítottak ipari hasznosítási szolgálatban 40 tonna össztömeget kitevő teljesen elektromos kamiont. A cégcsoport tíz kamionnal biztosít szállítást az Audi Hungaria járműgyárai között. Az első kamiont már kiváltották elektromossal, és várhatóan 2022-re már mind a tíz kamion elektromos lesz. Az első zöld rendszámot viselő tehergépjármű egy évben a saját össztömegének megfelelő károsanyaggal kevesebbet bocsájt ki, mint egy hagyományos. –Ezzel Magyarország újabb lépést tett a klímaváltozás elleni harcban – mondta a miniszter.
– Az Audi vezető kíván lenni a világ vállalatai között a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Ehhez szükséges a logisztikai számítási funkciók károsanyag-kibocsátásának drasztikus csökkentése is, ezért az Innovatív cégcsoport által kínált megoldás az Audi ezen célkitűzéseit is segítik. Magyarország egy újabb lépést tett a klímaváltozás elleni harcban, újabb lépést tettünk annak érdekében, hogy tisztább levegőnk, vizünk és zöldebb gazdaságunk legyen. Győrben egy Európa rekordot és Európa szerte egyedülálló fejlesztést tudhatunk magunkénak – fogalmazott Szijjártó Péter.
Lipovics Tamás az Innovatív-cégcsoport ügyvezetője és tulajdonosa beszédében elmondta, hogy öt évvel ezelőtt az elektromobilitás berobbant a szállítmányozásba, ami kihívások elé állította a cégcsoportot. – Közepes vállalkozásként csak akkor tudunk versenyképesek maradni, ha innovatív megoldásokat alkalmazunk. Az elsők akartunk lenni, akik tisztán elektromos üzemű járművel szolgáltatnak a megbízóik részére. Most pedig bemutathatom Magyarország első zöld rendszámú, tisztán elektromos üzemű járművét, mely 40 tonna szerelvény össztömegre képes. Rengeteg magyar fejlesztés és innováció van mögötte. Az elmúlt három hétben sikeresen teszteltük is az új járművet, az Audi Hungáriának, az Integral Logistics-nak és az Elektromega Kft.-nek köszönhetően. A zöld kamion jövő héttől Győrben látható lesz a közutakon is, melynek segítségével ki fogunk váltani egy legkorszerűbb Euro 6-os Diesel üzemű járművet.
Bántó Ruben, a debreceni székhelyű – az elektromos kamion alvázát gyártó – Elektromega Kft. operatív igazgatója és a kamion fejlesztője lapunknak elmondta, hogy a hazai fejlesztésű kamion tisztán elektromos meghajtású, egy töltéssel képes Debrecenből a fővárosba eljutni. Speciális felhasználásra tervezték, így raktár-logisztikai kiszolgálásra ideális, és a kamiont rakodás közben is lehet tölteni.
– Előnyei, hogy halk, környezetkímélő és a is működtetése gazdaságos. A teherautóban található villanymotor nyomatéka 6000 newtonméter, az akkumulátor 690 kWh kapacitású. A jármű csak vészfékezéskor használja a levegős fékeket, egyébként energia-visszatermeléssel lassít. Magyar fejlesztés, mely mögött magyar szakemberek állnak. Vezetése nem tér el a hagyományosétól, könnyű, a sofőrök szeretik. A zöld, teljesen elektromos és környezetbarát kamion a cégcsoportot két műszakban, a nap 24 órájában ki tudja szolgálni, majd 12 óra töltés után újra munkába áll.