Az eredetileg tervezetthez képest egy órás késéssel indult meg a Lada Vesta típus sorozatgyártása az izsnevszki üzemben, mert a repülőgép késése miatt néhány nagyon fontos ember nem ért oda a meghirdetett 10 órás kezdésre, de még így is azt ünnepli az AutoVaz, hogy történelmének leggyorsabb, 12 hónapos gyártásbeindítására került most sor. Teljesen új prés-, karosszéria és festőüzemet építettek az újdonság kedvéért.

Az ilyenkor elkerülhetetlen beszédeket követően 11:36-kor gördült le az első ügyfélautó a gyártószalagról, egy szürke színű, 106 lóerős motorral és kéziváltóval szerelt példány, ami a többi társával együtt csak november 25-én kerül majd átadásra. Bo Andersson, a cégvezető egyelőre csak egy tól-ig ársávot tudott mondani, pontos összegeket majd pár nappal az értékesítés előtt adnak közre. Eszerint a 495-600 rubeles sávban, azaz 2,13-2,58 millió Ft-os sávban mozog majd az újdonság vételára, amelynek sorozatgyártása 1,6 literes 16 szelepes motorral és négy felszereltséggel indul, a Renault kézi váltó helyett pedig Lada-fejlesztésű robotizált egységet is lehet majd kérni.

A Renault-Nissan mérnökei segítségével a Lada fejlesztői által kifejlesztett új padlólemez leginkább annyiból tér el a „nyugati” autóktól, hogy azt felkészítették az orosz klíma és úthálózat kihívásaira, fokozott a porvédelem, a karosszéria alját borító kőfelverődés elleni bevonat is ellenállóbb, a felfüggesztés elnyelőképessége jobb és mínusz 30 fokig gond nélkül üzemel a Vesta. Most még csak a lépcsős hátú karosszéria érhető el, ennek hossza 4410 mm, szélessége 1764 mm, magassága 1497 mm, a tengelytávolság 2635 mm és alaphelyzetben 480 literes a csomagtér.

Az első csonka munkanap 20 autót gyártottak le, az év végére már napi 150 Vesta készül majd Izsnyevszkben, ahol a tervek szerint 2016-ban 70 ezer példányt szerelnek össze; ugyanezen a soron szerelik össze az orosz piacra szánt Nissan Sentra és Tiida típusokat is. Első körben egyébként 22 orosz nagyvárosban, 60 márkakereskedésben lesz megvásárolható a Lada Vesta, második körben 65 várossal és 120 kereskedéssel bővül a kör, ezt követően az országos forgalmazás és az Uniós export is megindul majd valamikor 2016 vége felé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!