A sokoldalú jelző nem is képes teljesen leírni, hogy mennyi szerepkörben kell helyt állnia a Renault Austral kompakt szabadidő-autónak, amely rövid távon a Kadjar és a Talisman, középtávon a Scénic és a Koleos utódja is lesz a francia cég kínálatában. Ehhez persze nem csak a most megismert, 5 személyes formában kínálják, 2024-ig kell várnunk az 5+2 személyes, valószínűleg Grand Austral néven érkező változatra, ami a Grand Scénic/Koleos vásárlóira céloz majd.

A Renault-Nissan szövetség kompakt és nagy méretű autók számára készített CMF-CD alapjára építették fel a karosszériát, amelynek a rövid változata 4510 mm hosszú, 1825 mm széles, 1618 mm magas, ehhez 2667 mm-es tengelytávolság tartozik; a hasmagasság 17 centi. Opciós a 16 cm-es sínen tologatható, 1/3-2/3 arányban osztott hátsó ülés, amelynél a támla-dőlésszög 3 fokozatban állítható, az alaphelyzetben 500 literes csomagteret az 5 ülőhely megtartásával, de a hátsó lábtér rovására 575 literesre lehet növelni; az öntöltő hibridnél ebből 70 liter lejön, annál nincs raktérpadló alatti fiók. Alumínium ajtók csökkentik a tömeget, a merevebb karosszériaváz jóvoltából a mérnökök kényelmesebb futóműhangolást tudtak készíteni, a csúcsmodellnél nem csak elektronikusan vezérelt lengéscsillapítás, de a 4Control összkerék-kormányzás (11,5 helyett 10,1 méteres fordulókör-átmérő) is elérhető lesz.

A LED-es technológia jóvoltából minden eddiginél élesebb a patkó alakú fényszóró, amely beleolvad a nagy méretű hűtőrácsba, selymes fényű króm bevonatot kap a márkajelzés. Az alap LED fényszóró helyett adaptív LED-es fényszóró is kérhető, és van még mátrix-LED fényszóró is, amihez animált irányjelző tartozik. 3D-s hatású betét teszi különlegessé a karcsú hátsó lámpák fényét. A karosszéria alsó részén lévő burkolatot, a cápauszony-antennát és a külső tükröket fényes feketére fényezik, a kerékjáratok felett karaktervonalak vannak az oldalfalon. Az oldalablakok felső peremén polírozott rozsdamentes acél díszek futnak végig, a csomagtérfedélre króm betűkkel írják rá a típusnevet. A műszerfal ismerős lehet a Megane E-Tech Electric-ből az L alakú kettős digitális kijelzővel, a magasabb felszereltséghez két darab 12 colos képátlójú képernyőt adnak, a nagyon kemény Gorilla üveg bevonatot választották, ami sokáig ellenáll a karcoknak és jól bírja a rendszeres takarítást is, ujjnyomnak ellenálló és csillogást-csökkentő bevonatot is kap a panel. Opciós a fel-a-fejjel kijelző, az alapmodellbe 9 colos képátlójú, vízszintes központi érintőképernyő kerül, az összes Australban közös, hogy a fedélzeti rendszer a Google digitális segédeit használja. A váltókar/elválasztó kar környékén találunk elektromos csatlakozásokat, illetve a könyöklő végén van két USB-C csatlakozó, amivel a hátul utazók tölthetik kütyüjeiket. A legjobb egyterűs hagyományok szerint az utastérben rengeteg a tárolóhely, automata modelleknél 35, kézi váltónál 31 liter ezek össztérfogata.

Új a kínálatban az Esprit Alpine csomag, amely Techno és Iconic felszereltségnél választható, és a selymes fényű ezüst fényezésről lehet a legkönnyebben felismerni, de nem hiányoznak a sportkocsi-márkára utaló jelvények sem, a karosszériadíszek feketék. Az ülések Alcantara kárpitján dupla, kék díszvarrást találunk, a Nappa bőr/Alcantara kormányon vörös/fehér/kék színű a díszvarrás. A fedélzeti rendszer egyedi animációval üdvözli az utasokat, a biztonsági övek és a pedálok kék díszítést kapnak. Ott van a fedélzeten az összes vezetőtámogató rendszer, beleértve az Active Driver Assist nevű rendszert, és a vezetőoldalon derékmasszázs-funkció is van.

Lágyhibrid és öntöltő hibrid hajtásokkal készül az Austral, akkumulátoros-elektromos hajtás egyelőre nem lesz – alternatívaként ott a Megane E-Tech Electric –, és kardántengelyes összkerékhajtású változatról sincs hír. A motorkínálat első pillantásra egy kicsit a feje tetejére van állítva, pedig csak az történik, hogy ahogy csökken a szabványos átlagfogyasztás úgy emelkedik a vételár is – épp csak annyi az újdonság, hogy a középső lépcső nem dízelmotor, hanem benzines. A sort a 12V lágyhibrid hajtással kiegészített 1,33 literes 4 hengeres turbómotor nyitja, amely 140 vagy 160 lóerővel választható – előbbinél 6 fokozatú kézi kapcsolású váltót adnak és opciós a CVT, utóbbinál széria a CVT –, ennek 6,2 l/100 km a szabványos átlaga.

A következő lépcsőfok az új fejlesztésű, 48 voltos lágyhibrid hajtással kiegészített 1,2 literes 3 hengeres turbómotor 130 lóerővel – itt is 6 fokozatú kézi kapcsolású váltó vagy CVT közül lehet választani –, a szabványos átlag 5,2 l/100 km. A kínálatot a továbbfejlesztett E-Tech Hybrid öntöltő hibrid koronázza meg, ennél a belső égésű motor a már ismertetett 1,2-es lágyhibrid turbó 130 lóerővel, emellett egy 68 LE/205 Nm teljesítményű villanymotor hajt be a váltóba, aminek 7 fokozata van (2 elektromos módban, 5 hibrid módban) és 350 Nm-ról 410 Nm-re növelték a maximális terhelését. A 160 vagy 200 lóerős rendszerteljesítménnyel választható öntöltő hibrid hajtásnál 1,7 kWh kapacitású akkumulátort használnak, ami a szabványos fogyasztásmérés városi ciklusában 80%-os elektromos részarányra elég, a szabványos átlag egyébként 4,6 l/100 km ennél a változatnál.