A dél-afrikai Esther Mahlango még 1991-ben festett meg saját stílusában, élénk színű geometriai formákkal egy 525i-t (E34), ami a mai napig az egyik legjellegzetesebb darabja a BMW Art Car sorozatnak. Erre emlékeznek most a legújabb 5-ös alapján készített BMW i5 Flow NOSTOKANA alkotással – Esther Mahlango első fiának nevét vették át.

Az E Ink technológia fejlődése tette lehetővé a dinamikus megjelenésű Art Car megépítését, amikor 2022-ben bemutatták az E-ink bevonatot az iX Flow tanulmányon, még csak szürkeárnyalatokat tudtak előállítani, a 2023-as i Vision Dee esetén már 32 színnél tartottak, ma már ennél is szélesebb a paletta. Az i5-ös karosszériáján elhelyezett E Ink felületeken összesen 1349 szegmenst alakítottak ki, amelyeket mind külön-külön tudnak vezérelni, így tudnak dinamikus – halványuló-élénkülő – színátmeneteket előállítani.

Az E Ink technológia nem csak színesebb lett az elmúlt 2 év alatt, de strapabíróbb is, állítólag már nincs messze a sorozatgyártásra alkalmas állapot, de a rend kedvéért nem mondanak évszámot, mikor jelenthet meg kereskedelmi forgalomban az autók külsejére szánt, és így számos időjárási viszontagságnak kitett megoldás. A Frieze Los Angeles művészeti kiállításon debütált a BMW i5 Flow NOSTOKANA, amelyet később majd átszállítanak Dél-Afrikába, ahol az Iziko Museum-ban lesz kiállítva az Esther Mahlangu életművét bemutató tárlaton – a régi Art Car-ral együtt.