A  Taurus, Riken és Kormoran márkájú, középkategóriás teherabroncsok budapesti gyártása a tervek szerint 2015 közepén ér véget. A tervezett lépést a változékony és alacsony növekedési kilátásokkal rendelkező európai teherabroncspiacok indokolják, melyek a válságot megelőző évhez viszonyítva 23%-al csökkentek. Ezen felül európai szinten kapacitásfelesleggel rendelkezik a Michelin, amire reagálnia kell.

A budapesti teherabroncsgyár a privatizációt követő időszakban, az elmúlt tizennyolc évben, folyamatosan fejlődött, egyre javuló teljesítményt nyújtva, de jelenleg teljes kapacitásának 70%-án működik, amely nem tartható fenn. Ezen kívül, az üzem a főváros belső kerületében található, egy kormányzati, pénzügyi, kulturális és oktatási intézményeket magába foglaló, a nagy tehergépjárművek forgalmától védett terület utolsó nagy termelő egységeként. A szomszédos beépített területek nem teszik lehetővé a további bővítést, az elavult technológia pedig jelentős modernizációt igényelne. Az említett tényezők együttes megléte alapján viszont, a gyár további fejlesztése nyereséges és fenntartható módon nem lehetséges, gazdaságilag nem indokolt.

Tények és számok

A Michelin Csoport privatizálja az állami tulajdonú Taurus vállalatot: 1996 Budapest: középkategóriás teherabroncs gyártás Alkalmazottak száma a budapesti teherabroncsgyárban: 512 fő A budapesti teherabroncsgyár termékei: Kormoran, Taurus, Riken márkájú teherabroncsok A gyár termékeinek piacai: Közép-Európa, Oroszország A Michelin Csoport beruházásai a budapesti teherabroncsgyárban: 35 millió euró

A Michelin Csoport megerősíti, hogy hosszútávon kívánja magyarországi tevékenységeit folytatni: nyíregyházi, nagyteljesítményű, szupersport Michelin személyabroncsokat gyártó egysége jelenleg is fontos szerepet tölt be európai tevékenységében. Tovább működteti a Közép- és Dél-Európát ellátó váci logisztikai bázisát, valamint alapanyag kereskedelemmel foglalkozó stratégiai egységét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron. A vállalatcsoport 2013-ban hozta létre Budapesten új irányító szervezetét, amely világszinten koordinálja alsó-kategóriás személyabroncs márkáinak kereskedelmét, s a Michelin márka személy, teher- és mezőgazdasági abroncs kereskedelme is változatlanul folytatódik a hazai piacon.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!