Még 2010. november 16-án tartóztatták le az USA határvédelmi szervei Ricardo Magallanes-t, akinek Ford Focusának csomagterében 50,8 kg marihuánát találtak. A diák állítása szerint semmit nem tudott az illegális rakományáról, de a határőrök nem hittek neki.

Letartóztatták, és már megkezdte három éves börtönbüntetésének letöltését, amikor az FBI-nak feltűnt, hogy rajta kívül még négy másik ilyen eset történt rövid időn belül. Utóbbi nyomozása kiderítette, hogy három bűnöző egy márkakereskedés adatbázisát felhasználva olyan Ford-tulajdonosokat keresett, akik Mexikóban laknak és az USA-ban dolgoznak. Az ő autóikhoz az alvázszám alapján új kulcsokat készítettek, amelyek segítségével aztán a tulajdonosok tudta nélkül próbálkoztak meg a kábítószer-csempészettel. Ricardo Magallanes szerencséjére a bűnbandát elkapták, de ennek ellenére most beperelte a Ford gyárat. Utóbbi azzal védekezik, hogy egy vele szerződésben lévő márkakereskedésben történt visszaélés, de a diák szerint az autógyártó nem biztosít megfelelő védelmet az autókulcs-adatbázisához, amely miatt ez az egész megtörténhetett. A nyomozás során egy FBI-ügynök egy kulcsmásolónál megjelent egy 2006-os Ford Taurus alvázszámával, majd 18 perccel később egy olyan kulccsal távozott onnan, amely nyitotta az autó zárjait.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!