Februárban indult a tárgyalás a szakszervezetek és Dacia gyár vezetősége között az új kollektív szerződésről, azonban a munkások egy része – az aktuális műszak mintegy 20 százaléka – úgy döntött, nem haladnak elég gyorsan a tárgyalások, és előzetes bejelentés nélkül sztrájkot kezdtek. A két naposnak meghirdetett munkabeszüntetés pár óra után véget is ért.

Persze ez is elég volt ahhoz, hogy teljesen leálljon a termelés az üzemben, ahol egyébként teljes kapacitással ontják az autókat a szalagok. Egyelőre nem számszerűsítették a kiesést, de azt elárulták a gyár képviselői, hogy a törvénytelen sztrájk miatti munkaleállás miatt a sztrájkolók nem kapnak bért a kérdéses időszakra.

A munkások egyébként a munkakörülményeik javítását akarják elérni. Azt állítják, a jelenlegi tempót – 40 másodpercenként készül el egy autó – nem tudják tovább tartani, ezen kívül 25 százalékos béremelést is követelnek, illetve azt, hogy munkakezdéskor ne kelljen alkoholszint-mérésen részt venni. Érdemes megjegyezni, hogy a Dacia munkásainak átlagkeresete 3700 lej, ami jelentősen meghaladja a 2100 lejes román átlagkeresetet.

A Dacia az egyik legnagyobb román vállalat, a GDP 3 százalékát adja, termelésének 90 százaléka exportra megy.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!