A sok egyenautó után a BMW képes volt előállni egy olyan formával, amely megosztja a közönséget. Az egyszerűen 4 elnevezésű kupéval a hamarosan érkező 4-es sorozatot előlegezik meg nekünk, és az első reakciók vegyesek. Vannak, akik üdvözlik a merész megjelenést, de olyanok is akadnak szép számmal, akik azt akarják, hogy azonnali hatállyal kegyelemezzenek meg Chris Bangle-nek és vegyék vissza a formatervezőt, hadd folytassa a munkáját…

„A BMW Concept 4 tanulmányautót a legszebb BMW kupék esszenciájaként álmodtuk valóra. A tökéletes karosszériaarányok letisztult formanyelvvel és precíz vonalvezetéssel párosulnak” – fogalmazott Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. „A hűtőrács mindig is a BMW modellek egyik meghatározó stílusjegye volt. A BMW Concept 4 tanulmányautó esetében egyszerre magabiztos és elegáns formában értelmeztük újra eme ikonikus alkatrészt, nyomatékosítva, hogy a koncepció az új BMW 4-es sorozat előfutáraként öltött testet” – mondta Domagoj Dukec, a BMW márka vezető formatervezője.

Ennyit a sajtóanyagból átemelt idézetekből, a látványt úgyis mindenki a saját ízlése szerint fogja értelmezni. Az biztos, hogy feltűnő jelenség a régi arányokat a mai korba átemelő, és azokat végletekig fokozó orr; a rácsbetét például apró 4-es számokból áll. A klasszikus arányokat erőteljesen megformált oldalfallal, kiszélesített kerékjáratokkal fűszerezik, amelyeket 21 colos felnikkel töltenek meg, a Forbidden Red nevű különleges fényezés napfényben mélyvörös színben pompázik. A külső tükrök az aerodinamikai csomag részei, és olyan „lebegő” márkajelzés tartalmaznak, amely csak közelről vehető észre.

Hátulról nézve a széles vállak, az L alakú motívummal világító lámpák – amelyek a fényszórókhoz hasonlóan nélkülözik a búrát –, és a függőleges szellőzőnyílások teszik különlegessé a BMW 4-es tanulmányt, no meg a rendhagyó kipufogóvégződések és a metálfeketére fényezett diffúzor. Az előzetest követően egyébként még legalább egy tanulmány várható – akkor talán már a belsőről is képet kapunk –, mielőtt az új BMW 4-es sorozat végleges változatát megismerhetjük, talán a jövő évi Genfi Autószalonon.