Mi is beszámoltunk arról, hogy a Lada gyár egyenesen veszélyesnek titulálta azt a Kalina Cross elnevezésű autót, amelyet az Autoprodukt nevű alkatrészgyártó/tuning vállalkozás készített májusban. Nem csoda a heves kirohanás, hiszen máris itt van a gyár által hasonló stílusban készített Kalina Cross, amelyet szeptemberben már meg is lehet majd vásárolni.

A képeken látható prototípus még félszemű, azaz csak a jobb oldalon van ködlámpája; eredetileg nem terveztek ködlámpát ehhez a változathoz, de végül mégis lesz – jelenleg még felemás állapotban van az autó. Egyébként a szokásosnak mondható ezüst betéteket, fekete kerékjárat-körítéseket látjuk a kombi karosszérián.

A felfüggesztésen 16 mm-t emeltek, ezen felül további 7 mm-rel növeli a magasságot a nagyobb kerék, tehát a 195/55 R15-ös abroncsokkal szerelve 23 mm-rel nagyobb a hasmagasság. A nagyobb kerekek miatt a nyomtáv 4 mm-rel lett szélesebb, a fogasléc elmozdulását 3,6 mm-rel kellett rövidebbre venni – ez a fordulókör 10,4 méterről 11 méterre növekedését eredményezte. Az 1,6 literes, 87 lóerős motorhoz nem nyúltak, de az 5 fokozatú, kézi kapcsolású váltó végáttételét rövidebbre vették, úgy számol a Lada, hogy a Kalina Cross vásárlója sokat fog majd utánfutózni.

Az utastérben narancssárga betétek dobják fel a műszerfalat és az üléskárpitokat, egyébként nincs változás. Szeptembertől lehet majd megvásárolni a kereskedésekben az új Kalina Cross-t, persze csak megrendelést követően – július elsejével a Lada már nem a kereskedői raktárkészletre, hanem vásárlói megrendelésre gyárt csak autókat. A másik fontos változás az orosz márka életében, hogy három havonta dobnak majd piacra egy-egy új autót, a Kalina Crosst az új Lada Niva II követi majd még az idén, jövő szeptemberben indul majd a Vesta limuzin gyártása, 2016 elején jön majd az Xray, és 2016 áprilisában az Xray Cross.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!