Ahogy manapság a különféle üzemanyagfogyasztás-csökkentő termékek jelentik a slágert a nevetséges autós kiegészítőknél, úgy már régen is megvoltak a hasonlóan nevetséges autós kiegészítők. Az Egyesült Államokban 100 évvel ezelőtt alapították meg a JC Whitney céget autós kiegészítők forgalmazására, és bizony az évek-évtizedek alatt rengeteg különös terméket kínált katalógusaiban.

Voltak olyanok, amelyek egyszerűen csak optikai tuningot jelentettek, a szőrös tükör-burkolattól kezdve a kalaptartón utazó plüssállatig bezárólag. De a hatvanas években már bárki számára elérhető volt a hordozható rádió-telefon. Következzen hát a 10 legkülönlegesebb autós kiegészítő, amelyek meglepő közös jellemzője, hogy mint a hatvanas évek szülötte:

1. Door Re Me csengő


Az ajtó kinyitásakor szólalt meg a csengő, amely négyféle dallamot tudott játszani: Ave Maria, Let Me call you Sweetheart, Anniversary Waltz és I Love You Truly”.
Korszak: 60-as évek, ár: dallamonként 4,98 dollár

2. Szőrös autó-burkolatok


Ahogy hidegben az ember felöltözik, úgy felöltöztetheti autóját is, hogy az ne fázzon. A divatnak megfelelően szőrös tükör/kürt/pótkerék takarót is kínáltak, nem is beszélve a belső takarókról…
Korszak: 60-as évek, ár: 0,79-1,50 dollár

3. Autó lemezjátszó


Régen nemhogy USB- vagy vonal-bemenet, de rádió se volt nagyon az autókban. Ellenben a háztartásokban rengeteg lemezjátszót használtak, és kézzel fekvő volt az ötlet a lemezek autós hallgatásának megteremtésére – a készülékek azonban drágák voltak a stabilizátorok miatt.
Korszak: 50-es és 60-as évek, ár: 59,95 dollár

4. Autóverseny-hangok lemezen


A hangoskönyvek előtt nem csak zenéket lehetett hallgatni, a JC Whitney kínálatában megtalálható volt Carrol Shelby vagy Sir Stirling Moss életrajza hanglemezen. De ez még semmi, igazán különleges alapzajra vágyók autóversenyek hangjait is megvásárolhatták, Le Mans-i 24 órás verseny, Monacói vagy Silverstone-i F1 nagydíj – csak az elszáguldó versenyautók hangja, semmi kommentár.
Korszak: 60-as évek, ár: 5,00-5,95 dollár

5. Autós rádió-telefon és kiegészítők


A mobiltelefon-hálózat kiépülése előtt is fontos volt sokaknak – jellemzően rendfenntartó erők -, hogy menet közben is tudjanak kommunikálni. Ezt rádióadók segítségével lehetett megtenni, a katalógusban elérhető, több darabos készlet segítségével 10 mérföldes (16 km) körzetben lehetett adni és venni.
Korszak: 60-as évek, ár: 169 dollár

6. Giroszkópos stabilizátor


A Segway óta tudják az emberek, mi is az a giroszkóp, de már bő fél évszázada voltak olyanok, akik megpróbáltak ezzel pénzt lehúzni a gyanútlan autósokról. A giroszkópos stabilizátor segítségével kevésbé kopik az abroncs és jobban kisimítja az úthibákat a felfüggesztés – ígérték.
Korszak: 60-as évek, ár: 19,95 dollár

7. Lábbal vezérelhető rádió


A lustaság már régen is nagy mozgatóerő volt, aki nem akarta levenni a kezét a kormányról csak azért, hogy rádióadót váltson, annak kínálták a készülék láb-vezérlését.
Korszak: 60-as évek, ár: 2,95 dollár

8. Deluxe ballábas gázpedál


Ha már fáradt a jobb lába a rengeteg gázpedál-taposástól, akkor jöhetett jól az az átalakító, amely segítségével a bal lábbal is lehetett nyomni a gázpedált. Kézi- vagy automatikus váltóhoz egyaránt használható, és nem szabad megfeledkezni az alapáron adott Deluxe jelzőről sem.
Korszak: 60-as évek, ár: 3,98 dollár

9. Autós kávéfőző


Mielőtt még minden utcasarkon legalább két kávézó volt, az emberek bizony rá voltak szorulva az ilyen készülékekre. 4 csésze kávét tudott egyszerre készíteni a készlet, aminek a menet közben használatát némileg korlátozta a pohár(csésze)tartók hiánya.
Korszak: 60-as évek, ár: 17 dollár

10. Winky és barátai


A bólogató kutya előtt is voltak már kalaptartó-állatok, ráadásul azok balesetmegelőzési szempontból is hasznos kiegészítők voltak. Winky a macska, Duchess a tigris és Mac a kutya szemeivel jelezte a fékezést vagy az irányjelzést.
Korszak: 60-as évektől egészen 1987-ig, ár (60-as évek): 6,95 dollár

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!