Fotó: Raáb Zoltán

Szinte vágni lehetett a fehér füstöt a Monostori erődben a 18. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztiválon augusztus második hétvégéjén. Hamar kiderült, hogy nem pápát választottak, hanem gumifüstölő versenybe csöppentünk. A járgányok egyike azt is megmutatta, nem csupán fehér, hanem színes füstöt is lehet eregetni az autóból.

Így kell igazán rojtosra pörgetni a gumikat:

Jöjjön az a gumifüst! 🙂 #naaf #usacar #gumifüst #komárom

Közzétette: N.A.A.F. (Nemzetközi Amerikai Autós Fesztivál) – 2019. augusztus 9., péntek

A motorok hangerejét is összemérték a versenyzők, majd a Big Foot-ok is bemutatkoztak, amelyek két kocsit lapítottak ki a közönség szórakoztatására. Az egyik autó ki is gyulladt, így az ácsi tűzoltókra is szükség volt az oltáshoz, akik a rendezvény helyszínén tartózkodtak. A tűzoltók nem csupán a négykerekűeket, a fesztiválozókat is hűtötték locsolótömlőjükkel, amelyre nagy szükség volt a szinte sivatagi forróságban.

A délelőtti felvonulás okozott egy kis csalódást a komáromiaknak és az amerikai autósoknak is. Az eddig megszokott útvonal helyett, amely a városközponton át vezetett, egész más irányban kellett haladniuk. A szervezők kérdésünkre arról tájékoztattak bennünket, a hatóságok ebben az évben sajnos nem engedélyezték, hogy az eddigi útszakaszon gördülhessenek végig a kocsik. A felvonulás napján a Zorall, Török Ádámék és a Rednex is fellépett. Utóbbi együttes énekesnője, Zoe egyébként üzent is a fesztivál résztvevőinek.

A gyerekek kipróbálhatták a katonai eszközöket is
A gyerekeknek nem lehetett oka panaszra: a népszerű Verdák rajzfilmből ismerős járgányok tömege hozta el sofőrjét a találkozóra. A Transformers rajongók is örülhettek, hiszen nem hiányzott a sárga fekete csíkos Chevrolet sem, amely sajnos, filmbeli másával ellentétben, nem alakult át óriásrobottá.

Nagy sikert aratott az a hagyományőrző egyesület is, amelynek tagjai amerikai katonáknak öltözve érkeznek évről évre Komáromba. Az egyesület tagjai, Farkas György és Nagy György szívesen meséltek fegyvermakettjeikről, valamint hatástalanított, hetven-nyolcvanéves fegyvereikről. A gyerekek katonai sisakjaikat is felpróbálhatták.

Gyönyörű autók, jó társaság, hideg sör
Első fesztiválozókkal és rutinos, szinte minden évben visszatérőkkel is találkoztunk. Zeller Edét például barátja, Vas Márk beszélte rá az autós találkozóra. Márk nagybátyjának autójával érkeztek, egy átalakított, 32-es Forddal, amely 289-es Mustang motorral megy, végsebessége 150–180 kilométer/óra. Eddig még nem mérették meg az autót a versenyeken, de azt tervezik, jövőre a gumifüstölőre benevezik a kocsit.
– Márk minden évben hívott, hogy jöjjek, de eddig sosem volt rá időm – mesélte Ede. – Mindenkinek ajánlani tudom a helyet: gyönyörű autók, jó társaság és hideg sör. Mi kell még?

Egy impozáns, fekete Ford sokak figyelmét megragadta. „Gazdája”, János elmondta, harminc éve volt egy ugyanilyen matchboxa, akkor kezdődött a rajongás.
– Tavaly látogattunk el ide először, most egy F100-as, 955-ös, 400 lóerős Forddal érkeztünk – mondta János. – Egy épített autó, nem válnék meg tőle semmi pénzért: amit érzek iránta, az igaz szerelem.
Nem csupán a szórakozásról, hanem a segítségnyújtásról is szólt a hétvége. A helyszínen véradást tartottak, ahol egy nagy műtét előtt álló, komáromi származású hölgy gyógyulásáért nyújthatták karjukat a látogatók.