A győri-mosonmagyaróvári Kravtex-Kühne Csoport a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) megrendelésére 10 darab speciális egészségügyi szűrőbuszt gyárt. A magyar fejlesztésű, Credo Econell Medic típusú járművel az ország bármely pontjára alatt eljuttathatók a legmodernebb orvosi diagnosztikai szolgáltatások, ezzel jelentősen csökkenthetők a területi ellátási különbségek. A szűrőbuszban két vizsgálóközpont, WC, beépített konyha, recepció, és komfortos utazószegmens is kialakításra került, így az a felszerelésekkel együtt a szakszemélyzetet is „házhoz viszi”. A cégcsoport szerint egyedülálló, hogy egy szóló, két tengelyes buszban ilyen sok funkciót, ennyire jó térkihasználás mellett egyszerre tudtak elhelyezni. A 75-80 % árarányos magyar értékhányadú, jelentős hozzáadott értékű jármű a nyugat-európai piacokon is versenyképes lehet. A további 9 Credo Econell Medic szűrőbusz januárban áll forgalomba.

Személyzeti mobilitás
A Credo Econell Medic a Kravtex-Kühne Csoport főkonstruktőre, a tervezőcsapatot vezető Szombath Imre szerint olyan teljes értékű mobil „diagnosztikai létesítmény”, amellyel az orvosi felszerelés, a vizsgálati helyiségek, sőt, a személyzet is egyszerre juttatható el azokra a településekre, ahol csak korlátozottan férhetők hozzá a modern orvosi szolgáltatások. Szombath Imre emlékeztet rá, hogy az eddig jellemzően tehergépjárművekből kialakított mobil orvosi járművek csak korlátozott lehetőséget biztosítottak a vizsgálatot végző csapat utazására. Ezzel szemben a Credo Econell Medic-ben a teljes személyzet utazása és pihenése biztosított, mivel az egész napi munkavégzést elkülönített utazószegmens, beépített konyha és mellékhelyiség szolgálja.

A mobil szűrőegység alapját képező 13 méteres szóló busz eredeti adottságai nemzetközi összehasonlításban is egyedülállók. A jármű könnyűszerkezetű, döntő részben alacsony padlószintű, belső kialakítása pedig – a csökkentett méretű kerékdoboknak, alacsony dobogóknak, és az emelt szintű részeken is sík padlónak köszönhetően – mentes a holtterektől. Ezért a szűrőbusz belső terének szinte minden négyzetcentiméterét sikerült hasznosítani, így 6 teljes értékű, különálló helyiséget lehetett kialakítani. A legjobb térkihasználás érdekében több ponton is módosult a vázszerkezetet, ezért a Credo Econell Medic műszaki szempontból nem egy meglévő autóbusz átépítése, hanem merőben új járműkoncepció. Az alacsony belépésű, tehát akadálymentes műszaki alapkonstrukció, a nagy belmagasság, valamint a funkcióhoz igazított szerkezeti felépítés miatt a vizsgálóhelyiségekben rendkívül jó a térérzet. A barátságos, világos berendezés biztosítja az orvosi vizsgálatokhoz szükséges intimitást, a két vizsgálóhelyiség gyakorlatilag csak alapterületében tér el az orvosi intézmények jellemzőitől.

Műszaki-szerkezeti megoldások
A vízrendszer és a speciális villamos hálózat tervezésénél jelentkező nehézségeket a tervezői csapat kreativitásával maradéktalanul sikerült áthidalni. Ennek köszönhető, hogy a 480 liter össztérfogatú tartályrendszer szinte észrevétlen a busz belterében, és a vízöblítéses WC mellett 4 helyiségben is hideg-meleg folyóvíz, a teakonyhában pedig mosogató medence található. A vízrendszer saját tisztavíz-tartályról, és hálózati vízcsatlakozásról egyaránt üzemelhet, a tartályok közötti átemelést pedig automatikusan működő szivattyúk biztosítják.

A Credo Econell Medic a 12 / 24 V-os fedélzeti- mellett 230 V-os elektromos rendszerrel is fel van szerelve. Ez biztosítja a vizsgálatok során használt orvosi- és informatikai eszközök működését, valamint a vízmelegítést, légkondicionálást, és a beltéri világítást is részben ez a rendszer működteti. A két hálózat összehangolt üzemét ún. PLC (Programmable Logic Controller) biztosítja, a személyzet pedig üzemmódválasztó kapcsoló (busz- illetve vizsgálóüzem), és egy érintőképernyő segítségével tudja működtetni a fogyasztókat. Az érintőképernyőről a világítás, szellőztetés és a vízrendszer számos funkciója ellenőrizhető és vezérelhető. A busz komplex hőmérséklet-szabályzásához 230 V-os légkondicionálók is hozzájárulnak, amelyek a jármű álló helyzetében is működnek, és helyiségenként külön szabályozhatók. A klímaberendezések a téli üzemeltetést is segítik, mivel – az állóhelyzeti fűtés és a hőleadó radiátorok mellett – kiegészítő fűtésként használhatók. Emellett több egyedi légelszívó ventilátor biztosítja a frisslevegő-ellátást és a légcserét. A személyzeti helyiségben külön 24 V-os, menet közben használható klímaberendezés, a hátsó ajtó fölött pedig mintegy 9 négyzetméter felületű, motoros napárnyékoló roló került kiépítésre.

Orvosi felszerelések és szolgáltatások
Az ötletes belső elrendezés a hasznos alapterület csökkentése nélkül is körülbelül 1000 liter össztérfogatú tárolórendszer kialakítását tette lehetővé. A zárható, és menet közben kinyílás ellen biztosított szekrények elhelyezése mind a vizsgálati-, mind a személyzet kényelmi szempontjainak megfelel. A Credo Econell Medic alapvető orvosi funkciója a nőgyógyászati rákszűrés (méhnyakrák szűrése), amely természetesen más vizsgálatokkal is kiegészíthető. Az autóbusz csúcskategóriájú nőgyógyászati vizsgálószékkel és a vizsgálat elvégzéséhez szükséges berendezésekkel is fel van szerelve. A jármű egyik komoly újdonsága, hogy a busz első részében zajló nőgyógyászati szűrővizsgálattal párhuzamosan a busz hátsó részében található orvosi helyiségben további vizsgálatok és konzultáció végezhető.
Ezek a következők:
Testösszetétel-vizsgálat (Inbody készülékkel)
Kilégzési CO mérés (kilégzési CO mérővel), dohányzásról leszokás támogatása
Szájüregi szűrés
Anyajegyszűrés (dermatoszkóppal) és melanoma kockázatcsökkentő tanácsadás
Vérnyomás mérés (automata vérnyomásmérővel)
Többféle szaktanácsadás (pl. diabétesz- és életmód-tanácsadás, a reprodukciós egészséget, a felelősségteljes szexuális magatartást, a várandósságot támogató prevenciós tájékoztatás)

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!