Még tavasszal közölte az ORFK, hogy rögzített és mobil traffipaxokat állítanak hadrendbe az utakon. A köznyelv csodakamerának nevezte el a készülékeket, és azonnal rettegni kezdtek az autósok, mert új sebességmérők a gyorshajtáson kívül más szabálytalanságokat is észlelnek.

A Komplex Közúti Ellenőrző Pontok (KKEP) nem csak sebességet mérnek: a nagy felbontású kamerák dokumentálják a szabálytalan sávváltást, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegését, a kihangosító nélküli mobiltelefonálást, a záróvonal átlépést és a biztonsági öv használatának elmulasztását is. A KKEP-k képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból automatikus rendszámfelismeréssel – így az útdíj, útvonalengedély, behajtási engedély és a bírsági nyilvántartás rendszerét is ellenőrizni tudják amellett, hogy a lejárt műszakis vagy be nem fizetett biztosítással közlekedő járműveket is kiszűrik.

A rendőrség a fix sebességmérők bevezetését megelőzően, ahogy ezt a mobil eszközök esetében is tette, tájékoztatni fogja az állampolgárokat, ígérték. Korábban már kiderült, hogy a komplex ellenőrző rendszerre több mint 15 milliárdot költenek, ebből a fix kamerák költsége mintegy nyolcmilliárd forintot tesz ki.

Bevételt hoz a traffipax

A traffipaxok bevételt is termelnek: a közigazgatási és szabálysértési bírságok összege országosan megközelítette a 20 milliárd forintot 2012-ben, és a gyorshajtóktól szedték be a legtöbbet. A tervek szerint a Komplex Ellenőrzési pontok felállításával az autópályákon húsz kilométerenként lehet ellenőrzés. A rögzített helyű kamerák több forgalmi sávot is láthatnak majd, egy részüket közlekedési lámpákhoz telepítik. Az ORFK „a projekt lebonyolítása közben annak részleteiről nem kívánt tájékoztatást adni”, így azok a kérdések is megválaszolatlanok, hogy az új traffipaxok valóban 500-600 méterre is „ellátnak”, és hogy lesznek-e figyelmeztető táblák az út mentén, amelyek az ellenőrzés tényére hívják fel az autósok figyelmét.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!