Amerikai autócsodákkal telt meg a tiszakécskei szabad strand szombaton: 20 USA-beli járgány érkezett az 1. Tisza-parti Amerikai Autós Piknikre. Többek között Pontiac, Chevrolet, Lincoln Continental, Dodge és Ford Fairlane sorakozott egymás mellett a parton a strandolók nagy örömére, akik lenyűgözött tekintettel nézegették a nem mindennapi járműveket. Az autók tulajdonosai készséggel válaszoltak feltett kérdéseikre, sőt bele is ülhettek a járgányokba.

A rendezvény főszervezője a tiszakécskei Kozák Sándor volt, aki egy 1979-es, citromsárga International Harvester Scout büszke tulajdonosa, melyet saját kezűleg újított fel.
– Az autóm 1981-ben került Magyarországra, 6 éve van nálam. Nem volt egyszerű, ugyanis teljesen az alapoktól kellett újraépíteni. A karosszériával nagyon kevés probléma volt, a motorhoz és a váltóhoz nem kellett hozzányúlnom, viszont a futóművel elég sok problémám volt. Ennél az autónál nem annyi a történet, hogy elszaladok az autós boltba, és megveszek mindent. Minden alkatrészt, sőt a szerszámok egy részét is az óceánon túlról kellett hozzá rendelni. Másfél- két évembe telt, mire rendbe hoztam – fejtette ki.

Amerikai autók találkoztak Tiszakécskén

Amerikai autók találkoztak Tiszakécskén. Bővebben: http://bit.ly/Tiszakécske-autótalálkozó

Közzétette: BAON Bács-Kiskun Megyei Online – 2017. július 15.

Hangsúlyozta: a kellékek beszerzésétől eltekintve az autó szerelése egyáltalán nem bonyolult feladat.
– Egyszerű a felépítése, egy fogóval és egy kalapáccsal meg lehet javítani, ha az ember tuja, hova kell nyúlni. Nincsenek túlkomplikálva elektronikailag – közölte.
Elmondása alapján 12 évvel ezelőtt egy barátja, a kecskeméti László Károly fertőzte meg az amerikai autók iránti rajongással, akinek egy Scout-ja, valamint egy Chrysler Cordoba- ja van, melyek szintén megtekinhetők voltak a parton.
– Az amerikai autó egy életérzés. Olyan, mintha egy hajóban vagy egy kényelmes fotelban ülne az ember. Szinte nem lehet érezni, hogy úton halad: mintha vízen siklana. Leírhatatlan. Főleg, ha azzal a tudattal párosul, hogy a saját kezem munkája is benne van – mondta lelkesen a rendezvény ötletgazdája.

Kecskés Sándor és felesége, Marcsi Szentkirályról érkeztek a találkozóra egy 1956-os, türkizkék Ford Fairlane-nel. Az autócsodát nászajándékba kapták maguktól.
– Az autónk Budapesten a lóverseny pályának volt a felvonóautója. A hátulja teljesen szét volt szedve. Karosszérialakatos vagyok, úgyhogy én kezdtem neki a felújításának. Két évig tartott. Tavaly október 1-jén volt az esküvőnk, akkorra készült el – mesélte Kecskés Sándor.

A tiszakécskei Halata Péter egy 1962-es Chevrolet Impala-val érkezett a piknikre.
– Ez a második amerikai autóm, 6 éve van nálam. Úgy vettem, hogy teljesen szét volt szedve, 2 évig építettük egy szerelő barátommal, akinek egy 1991-es Chevy Caprice Classic sárga taxija van. Az autóm múltjának még nem sikerült utánajárnom, de biztosan valamiféle állami autó lehetett. Valószínű, hogy vezető beosztású emberé volt, mert a korához képest magas felszereltségű. Van ugyanis benne elektromos ablak, szervokormány, szervofék, V8-as motor, az ajtók pedig keret nélküliek. Műszakival ez az egy ilyen van az országban – magyarázta.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!