Hivatalosan is megkeresték a Toyota autógyárat az Egyesült Államok diplomatái, hogy honnan szerezte az ISIS terrorszervezet azokat a Toyota Hilux és Landcruiser autókat, amelyek a legtöbb propaganda filmükön látható. Az Egyesült Államok korábbi ENSZ nagykövete, Mark Wallace az ABC News-nak nyilatkozta, hogy „az ISIS az ilyen járműveket katonai jellegű és terrorcselekményekre is használja, és majdnem az összes ISIS videóban Toyota autók konvoját mutatják, ami aggaszt minket”. Nem véletlen, hogy az USA politikusai épp most intéztek támadást a Toyota pickupok ellen, a nemrég aláírt Csendes Óceáni Szabadkereskedelmi Egyezmény hatására hamarosan megindulhat majd a kis méretű pickupok importja az Egyesült Államokba, tehát ez piacvédelmi lépésként értékelhető.

A Toyota hivatalos válaszában azt mondja, hogy szigorúan betartja azt a belső utasítást, miszerint nem ad el autókat olyan szervezeteknek, amelyek paramilitarista- vagy terrorcselekményekre használja azokat. Azt azonban már nem tudja ellenőrizni a Toyota autógyár, hogy második-harmadik tulajdonosként kihez kerülnek az autók, illetve mi lesz az ellopott gépjárművekkel. A Toyota haszonjárművei a nyolcvanas évek óta, a Toyota-háború néven elhíresült konfliktust követően lettek népszerűek a háborús övezetekben. A Csád és Líbia közötti harcokban a líbiai erők harckocsi-aknákat telepítettek a sivatagban, amelyek hatásosnak bizonyultak a teherautók és tankok ellen, de a terepen nagy sebességgel haladó Toyota pickupok olyan gyorsak voltak, hogy az aknák mögöttük robbantak fel.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!