Először a YCC pályázat történetében 20 fölé emelkedett azon magyarországi oktatási intézmények száma, ahonnan regisztráció érkezett a versenyen való részvételre. A pályamunkákat 2013. február 4 – május 1. között várták a magyar szervezők egy olyan témára, amelyhez mindenkinek van mit hozzátennie: 2013 hívószava a futball. Divat, fotó, film és grafika kategóriában adhattak le pályamunkát a fiatalok a foci tömegeket megmozgató, szenvedélyes jellegét alkotásokba fogalmazva. Mint minden évben, idén is két szinten zajlik a beérkezett pályázatok elbírálása, a nemzeti zsűrizésben első helyet nyert alkotások jutnak tovább a nemzetközi döntőbe, ahol az előző években a világ legnevesebb szórakoztatóipari, reklám és divat cégeinek szakemberei foglaltak helyet, mint a Sony, a Fashion TV vagy a Zara.

A magyarországi zsűri 2013 májusában zárt ajtók mögött ülésezett és döntött arról, hogy melyik munkák pályázhatnak sikerrel a nemzetközi fődíjra. A bizottság tagjait a következő szakemberek és művészek alkották:

Csergő Noémi divattervező, a 2012-es olimpiai formaruhát jegyző INNOÉ márka alapítója
Kaszás Zoltán, a Chevrolet PR vezetője
Kenczler Márton, az év ügynöksége díjjal jutalmazott Kirowski Isobar art directora
László Krisztina, a Marie Claire magazin főszerkesztője
Osvárt Judit design teoretikus, a Design Hét 2013 főkurátora
Pócsik Anita, az Éva magazin főszerkesztője, fotóművész
Sós Bálint Dániel reklámfilm rendező, a Cannes Young Director Award 2012 nyertese
Szenteczki Csaba grafikus művész

„A 2013-as pályamunkák az előző évek YCC versenyéhez hasonló eredményt mutatnak. Divat és grafika kategóriában érkezett a legmagasabb számú pályázat, míg az is igaz, hogy azon oktatási intézményekből, ahonnan első alkalommal regisztráltak hallgatók a versenyre, érezhetően friss és izgalmas munkákat kaptunk. A nélkül folyt az értékelés, hogy a pályázók neve vagy oktatási intézménye nyilvánossá vált volna, így az esetlegesen felmerülő részrehajlást elkerülhettünk. A 2013-as eredmények közt érdemes megemlíteni, hogy ismét megkímélte a hallgatók pénztárcáját a Chevrolet, átvállalta a pályamunkák nyomtatási költségét a diákoktól, így a leadás elektronikus úton és gördülékenyen történt.” – összegezte a versenyt szervező magyarországi YCC csapat az idei tapasztalatokat.  

A Loffice Paulay Ede utcai kiállítóterében tartott díjátadón olyan oktatási intézmények diákjai is dobogós helyezést kaptak, ahonnan eddig nem érkezett pályázat a versenyre: az Óbudai Egyetem és a Debreceni Művészeti Akadémia hallgatóinak munkáit második és harmadik hellyel jutalmazta a nemzeti zsűri. Bronz és ezüst fokozatot kaptak a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjai, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem hallgatói. Valamennyi meghirdetett kategóriában első helyen végeztek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai, akik ezzel továbbjutottak a verseny nemzetközi fordulójába, ahol 15 európai ország legjobbjainak munkájával mérkőzik meg pályaművük. A hazai díjátadó egy közös autózással és fotózással zárult a Hősök terén. Az európai eredményekről 2013 júliusában dönt a nemzetközi összetételű zsűri.

Nyertesek:
DIVAT kategória
1. díj: Gálvölgyi Anett, Kormos Zsófia, Miovác Márton Zsolt / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
2. díj: Gottlieb Réka / Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola
3. díj: Tóth Lilla, Zemlyánszki Gabriella / Debreceni Művészeti Akadémia

FILM kategória
1. díj: Fazakas Fanni, Somos Attila, Szabó Regina / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem


2. díj: Kalászi Benjámin / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Varga Bence / Magyar Képzőművészeti Egyetem


3. díj: Szécsi Tamás / Óbudai Egyetem

FOTÓ kategória
1. díj: Kőhegyi László / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
2. díj: Varga Bence / Magyar Képzőművészeti Egyetem
3. díj: Radulescu Andrei / Pécsi Tudományegyetem

GRAFIKA kategória
1. díj: Kalászi Benjámin / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
2. díj: Nyiri Anna / Debreceni Művészeti Akadémia
3. díj: Puskás Marcell / Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!