Nagyjából 13,5 milliárd dollárt, azaz kicsivel kevesebb, mint 3300 milliárd Ft-ot fizet a német ZF Friedrichshafen AG a leginkább biztonsági felszerelések terén erős pozíciókkal rendelkező TRW Automotive Holdings nevű cégért.

Az egyesülés legalábbis eleinte csak névleges lesz, a TRW úgy olvad bele a ZF-be, hogy külön üzletágként megőrzi önállóságát. Később se várható nagy racionalizálás, hiszen mind földrajzilag, mind alkatrészcsoportok terén viszonylag kevés átfedés van a két beszállító tevékenysége között. Annak érdekében, hogy az érintett országok versenyhatóságai hozzájáruljanak az összeolvadáshoz, a ZF megszabadult a Bosch-sal közös kormányzási komponenseket készítő közös vállalkozásában meglévő tulajdonrészét – a vevő a Bosch, ennek a tranzakciónak az összegét nem hozták nyilvánosságra.

A beszállítók rangsorán 9. helyen lévő ZF és 11. TRW egyesülésével a 2. legnagyobb autóipari beszállító jön létre, leszorítva  dobogóról a Continental-t, megelőzve a japán Denso-t, de nem veszélyeztetve a Bosch első helyezését. A fejlesztésre fordított költségeket összeadva egyébként világelső lesz az autóipari fejlesztések terén az új cég.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!