Nem is olyan rég a Renault járt pórul az ideges brókerek miatt, valami hasonló van kialakulóban most is, miután japán Nikkei üzleti újság megírta, hogy a Toyota és a Suzuki stratégiai együttműködési megállapodáson dolgozik, a két japán cég részvényárfolyama emelkedni kezdett. A Suzuki 11, a Toyota részvényei 4 százalékot drágultak a pletyka hallatán, és annak ellenére kész tényként kezelik a dolgot a tőzsdealkuszok, hogy minkét cég kategorikusan tagadja a dolgot.

Még az se riasztja el a brókereket a spekulációtól, hogy a Toyota közölte: jelenleg azon dolgoznak a szakemberei, hogy a Daihatsu autógyár fennmaradó részvényeit – jelenleg 51,2 % tulajdonosa a Toyota – megvásárolják mintegy 3,2 milliárd dollárért. Persze a hír hallatán a Daihatsu részvényárfolyama 20 százalékkal emelkedett, úgyhogy most már bő 3,8 milliárd dolláros kiadással járna a tranzakció. A Nikkei szerint a Toyotának a VW-hez hasonlóan az indiai piacra fáj a foga, míg a Suzukinak az újfajta hajtásláncokhoz és egyéb technológiákhoz való hozzáférés miatt lenne kedvező a stratégiai partnerség. A két japán cég szövetségével egyébként a világ legnagyobb autógyártója jönne létre, tavaly a Toyota 10,15 millió, a Suzuki 3,04 millió autót gyártott.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!