Fotó: Klapka György Lövészdandár

A targonca, a pőrekocsi (nyitott teherkocsi) és a BTR – első hallásra a három eszköznek nem sok köze van egymáshoz, de ha a képlethez hozzátesszük még az MH 25. Klapka György Lövészdandárt is, máris megkapjuk az egyik legkülönlegesebb vasúti szállítást. Április utolsó hetében a tatai alakulat leadásra szánt, rendszerből kivont, elhasználódott, sok esetben mozgásképtelen BTR típusú páncélozott szállító harcjárműveit vasúton vitték át Nyírtelekre. A helyzet különlegessége abból adódott, hogy a szállításra szánt eszközöket egy speciális targonca segítségével emelték a pőrekocsikra. A berakodási feladat egy összetett, nagy odafigyelést és precíz kivitelezést kívánó művelet volt, amelyben a tatai katonák mellett az MH Katonai Közlekedési Központ, az MH 12.

Arrabona Légvédelmi Rakétaezred és az MH Anyagellátó Raktárbázis vett részt. A munkálatokat az is nehezítette, hogy ilyen jellegű berakodást eddig még nem hajtottak végre a katonák, így ez a mostani feladat teljesen új megközelítést kívánt. Az ország katonai szervezetei közül az MH 25. Klapka György Lövészdandár az egyetlen, ahol folyamatos az inkurrencia, vagyis a roncs anyagok leadása, amely során rendszerből kivont harc- és gépjárműveket szállítanak el a Magyar Honvédség központi raktáraiba. Ez a tevékenység – közúti és vasúti szállítással – április 22-től számítva tervezetten május közepéig tart majd.

Tata-Tápiószecső között találkozhatunk a konvojjal május 05-én vasúton (nappal és éjjel), 06-án közúton (nappal), 08-án közúton (nappal) és 12-én vasúton (nappal és éjjel). A honvédség kéri a lakosságot, hogy a szállító járművek, konvojok közelében fokozott óvatossággal, az aktuális útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembe vételével közlekedjenek, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásuk módja eltérhet a mindennapi közlekedésben megszokottól. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.